Recenta demitere a directorului executiv al companiei Boeing, Harry Stonecipher, pentru relatiile extraconjugale intretinute cu o angajata, demonstreaza schimbarea perspectivei asupra relatiilor amoroase dintre sefi si angajati, comenteaza agentia Reuters. Pe vremuri, companiile tolerau relatiile dintre membrii conducerii si subordonati, fara a le considera o problema majora de conduita.

Acum, in epoca regulilor stricte de etica corporatista si a sensibilitatii extreme fata de orice posibila hartuire sexuala, directorii marilor companii privesc viata lor personala cu mai multa responsabilitate.

Relatiile extraconjugale de la locul de munca sint vazute acum nu numai ca incorecte si daunatoare atmosferei din companie, dar si un posibil cosmar juridic, care poate degenera in probleme financiare.

Pericol de proces

Producatorul de avioane Boeing l-a demis pe Stonecipher dupa ce s-a aflat ca intretinea relatii, consensuale, cu o femeie aflata intr-o functie de conducere, ceea ce contravine regulilor companiei. In virsta de 68 de ani, Stonecipher este casatorit, are doi copii si doi nepoti.

Companiile sint din ce in ce mai ingrijorate privind posibilele efecte negative ale relatiilor amoroase in care sint implicati membrii conducerii. "Firmele sint preocupate de asemenea probleme intrucit, chiar daca sint consensuale, aceste relatii pot genera litigii juridice", a explicat avocatul Edward Bardelli, specialist in dreptul muncii.

Daca subalternul implicat sau colegii sai considera ca primeste un tratament preferential in urma relatiei amoroase cu directorul, se poate ajunge la procese.

Publicitate negativa

Pe linga pericolul unui proces, companiile se tem si de publicitatea negativa, asa cum s-a intimplat deja la unele firme de renume.

Astfel, directorul de operatiuni al Computer Associates, Jeff Clarke, a demisionat in noiembrie 2003 din functia detinuta in cadrul grupului Hewlett-Packard dupa ce s-a aflat ca intretinea relatii cu Suzette Stephems, director in departamentul de relatii publice al HP.

Gary Wendt, directorului diviziei GE Capital din cadrul General Electric, considerat un succesor sigur al directorului executiv Jack Welch, a fost nevoit sa paraseasca compania in 1998, in urma unui divort complicat, a carui derulare a fost indelung urmarita de presa.

"Companiile trebuie sa ofere asigurari actionarilor si clientilor ca membrii din conducere dau dovada de o integritate fara dubii", a declarat Jeffrey Klein, avocat specializat in dreptul muncii.

Chiar daca viata privata a directorilor incepe sa reprezinte un motiv de ingrijorare pentru marile firme, Edward Bardelli sustine ca, in general, companiile manifesta toleranta fata de relatiile de dragoste intre colegii de birou.