Lista cu produsele scutite de TVA sau cu TVA redus se va subtia substantial, dupa ce premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut Ministerului Finantelor sa definitiveze, pana saptamana viitoare, propunerile in acest sens. De asemenea, seful Cabinetului a mai anuntat ca, de la 1 ianuarie 2006, toate impozitele mai mici decat nivelul cotei unice se vor majora pana la 16%.

Tariceanu s-a aratat nemultumit de faptul ca prea multe produse sunt acum scutite de TVA sau au o TVA mai mica de 19%, ceea ce inseamna venituri mai mici la buget, dar nu si preturi mai mici. El a exemplificat faptul ca, desi la medicamente se practica o cota redusa de 9% a TVA, aceasta facilitate nu se resimte in preturi.

Totusi, seful Guvernului spune ca nu se va majora TVA la medicamente, pentru ca in mod cert masura ar determina scumpirea acestora.

In acest moment, potrivit Legii Codului Fiscal, se practica TVA de 9% la cazarea in hoteluri si campinguri, la intrarea in castele, muzee, case memoriale, gradini zoologice si botanice, targuri si expozitii, livrarile de proteze de orice fel si accesoriile acestora, cu exceptia protezelor dentare.

Deja s-a anuntat ca TVA la transmisiile prin cablu ale programelor TV se va majora, de la 1 aprilie, cota practicata in prezent fiind zero.

Vesti proaste pentru firme

Pe langa anuntatele masuri de majorare a accizelor, firmele vor plati impozit pe profit pentru contractele cu plata in rate la momentul facturarii, intrucat posibilitatea de a opta pentru impunerea veniturilor la data scadentei ratelor ar putea fi eliminata.

De asemenea, vor fi abrogate prevederile privind posibilitatea deducerii cheltuielilor de amortizare reprezentand 20% din valoarea de intrare a mijloacelor fixe sau brevetelor, in conditiile in care duratele normale de utilizare au fost diminuate, anul trecut, cu 20%.

Aceste masuri se inscriu pe linia asigurarii veniturilor bugetare, dupa introducerea cotei unice. Autoritatile de la Bucuresti spera ca discutiile pentru evaluarile doi si trei ale acordului cu FMI sa fie finalizate pana la mijlocul acestui an, cand impactul reformelor fiscale si a liberalizarii contului de capital vor putea fi evaluate adecvat.