Convorbirile pe care le poarta la Beijing ministrul de externe american, doamna Condoleezza Rice, sunt probabil cele mai dificile din cadrul turneului sau asiatic.

Pe primul punct al agendei discutiilor se situeaza chestiunea arsenalului nuclear al Coreei de Nord.

Doamna Rice s-a intalnit duminica cu presedintele Chinei Hu Jintao.

Administratia americana doreste ca Bejingul sa faca mai multe ca sa convinga Phenianul sa puna capat programului sau nuclear si sa se intoarca in acelasi timp la masa negocierilor.

Condoleezza Rice are un mesaj pentru regimul nord-coreean:

"De multa vreme Statele Unite sunt cel mai mare donator de alimente din lume. Probabil ca acum figuram pe locul doi in ce priveste alimentele donate Coreei de nord, deoarece suntem interesati de tragedia prin care trece poporul coreean.

A venit insa momentul sa puneti capat programului vostru nuclear si sa faceti din peninsula nord-coreeana un loc liber de arme nucleare".

Insa liderii chinezi replica ca influenta lor asupra regimului nord-coreean este limitata si ca, daca doreste sa obtina vreun rezultat, administratia americana trebuie sa dea si ea dovada de mai multa flexibilitate.

In restul lumii - si cu precadere la Washington - prevaleaza insa punctul de vedere ca Beijingul tine in realitate cheile rezolvarii impasului crerat de programul nuclear al Coreei de nord.

Iar logica e simpla. Fara orezul, petrolul si carbunele de provenienta chineza, regimul nord-coreean s-ar prabusi in cateva saptamani - sau cel putin asa estimeaza expertii occidentali.

Insa dupa cum afirma unul din corespondentii BBC, adevarul pare sa fie acela ca liderii chinezi sunt in realitate multumiti cu status-quo-ul din Coreea de nord, si ultimul lucru pe care si-l doresc este prabusirea regimului de la Phenian.

Un embargo pe care Statele Unite nu-l doresc ridicat

Sarcina doamnei Condoleezza Rice de a convinge Beijingul sa se alature punctului de vedere american este cu atat mai delicata cu cat intre cele doua tari continua sa existe divergente serioase, nu in ultimul rand in problema Taiwanului.

E un aspect care a razbatut si in cursul discutiilor purtate in cursul etapei anterioare a turneului doamnei Rice, si anume la Seul.

Statele Unite se impotrivesc cu toata fermitatea unei eventuale ridicari, de catre Uniunea Europeana, a embargoului asupra livrarilor de arme destinate Chinei.

Condoleezza Rice a subliniat-o foarte clar la Seul:

"Uniunea Europeana nu trebuie sa contribuie in nici un fel la modernizarea armatei chineze, prin dotarea cu tehnologie europeana. Statele Unite, si nu Europa, sunt cele care apara zona Pacificului", a spus ea.

Administratia americana este foarte ingrijorata de posibilitatea izbucnirii unui razboi intre China si Taiwan, mai ales ca acum Beijingul a adoptat o lege prin care-si da dreptul sa atace Taiwanul - daca acesta ar face vreun pas in directia independentei.