Firele unui caz de coruptie din Suedia au ajuns pina in Romania. Un fost director al companiei suedeze ABB a fost arestat sub invinuirea ca ar fi delapidat peste 500 de mii de euro din conturile firmei. Fostul oficial ABB se apara sustinand ca banii au fost utilizati pentru mituirea unor responsabili romani.

ABB a fost implicata in negocierile privind restituirea datoriei istorice a Romaniei catre Suedia.

Potrivit unui interviu acordat de unui ziar din Suedia, mita ar fi avut scopul sa ii convinga pe oficialii romani sa plateasca o parte din datorie.

Datoria, in atentia mai multor guverne de la Bucuresti

Negocierile s-au blocat in vremea guvernului Vacaroiu pentru a fi reluate de cabinetul Ciorbea, in care ministru de finante a fost Mircea Ciumara.

Acesta spune ca, pentru a nu se crea dificultati in negocierile cu Fondul Monetar International, autoritatile romane ar fi dorit o reglementare cat mai rapida a situatiei.

Solutia propusa de partea romana nu implica transferul unor fonduri, spune Mircea Ciumara.

"Suma nu a fost negociata. S-a negociat cu ei ca, in locul banilor, sa dam niste intreprinderi care se privatizeaza. Deci suma eu nu am discutat-o cu ei."

Si, spune Mircea Ciumara, persoana sa nu ar fi putut fi vizata de declaratiile fostului director al companiei ABB, intrucat negocierile nu s-au finalizat in timpul mandatului sau.

Urmasul domnului Ciumara in fruntea ministerului finantelor a fost Daniel Daianu care spune ca s-ar fi opus unui acord care prevedea plata unei sume de 800 de milioane de dolari dupa ce initial partea suedeza ar fi cerut 3,5 miliarde.

In completarea celor spuse de predecesorul sau, domnul Daianu sustine ca este important ca autoritatile suedeze sa localizeze in timp momentul cand a fost oferita mita despre care vorbeste fostul reprezentant al ABB.

"Aceste comisioane se puteau da si la 800 de milioane si la 120 de milioane. Pentru ca nemernici gasesti si la 800 de milioane si la 3 miliarde si la 120 de milioane si la 20 de milioane. Acuma eu nu va pot preciza cand si cine a facut...asta ar trebui ca autoritatile suedeze sa faca.

Si daca pot localiza momentul in timp cand s-au facut asemenea plati. Desi sentimenul meu e ca plati s-au facut de-a lungul timpului, nu este vorba de o singura plata."

Datoria catre suedia, stinsa in 2002

Afacerea a fost in cele din urma incheiata in vremea guvernului PSD care a acceptat sa plateasca, pana la sfarsitul lui 2002, 120 de milioane de dolari in contul datoriei.

Mihai Tanasescu a detinut portofoliul finantelor in cabinetul Nastase. Mihai Tanasescu a declarat la BBC ca este exclus ca mita sa fi fost luata in perioada 2001-2004. De asemenea, el spune ca negocierile au avut loc intre guvernele celor doua tari, nici o firma privata nefiind implicata.

"Aranjamentul intre Romania si Suedia s-a incheiat intre cele doua guverne, guvernul roman si suedez. Nu s-a apelat la intermedierea unei firme. Deci nu a fost involvata nici o firma straina incepand din anul 2001 pana in anul 2004. Acest lucru s-a intamplat, probabil, repet, nu stiu, in perioada anterioara anului 2001.

Au fost momente, repet, anterioare anului 2001, cand s-a intermediat de catre o firma, probabil ABB, care a negociat in numele statului suedez."

Datoria catre Suedia, stinsa la sfarsitul lui 2002, era veche de mai bine de 50 de ani si provenea in parte din obligatiuni emise de statul roman si ramase neonorate. O alta parte o reprezinta pagubele calculate de statul suedez in urma nationalizarii din Romania anilor 1948-1950.