Inregistrarea discutiei dintre Botos si reprezentantii FH arata ca procurorul general a fost citat oarecum inexact, desi sensul spuselor sale a fost pastrat. El a spus asa: „O persoana care face un transfer de 500 de milioane de dolari afara cumpara toata presa romana in 24 de ore". Dar nu s-a oprit aici.

El a adaugat ca ziarul „Romania libera" si postul TV Antena 1 ar fi platite de mafia de la Rafo pentru a derula campanii menite a denigra procurorii care ancheteaza acest caz.

Procurorul general a declarat expertilor Freedom House ca „Romania Libera" si Antena 1 iau bani spalati de la RAFO ca sa-i atace pe procurori.

Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a nominalizat doua institutii de presa, ziarul „Romania Libera" si postul TV Antena 1, care sint platite cu bani spalati la RAFO, ca sa declanseze campanii menite sa strice imaginea procurorilor. El a declarat asta expertilor Freedom House care au intocmit auditul asupra Justitiei.

„Intreaga presa romaneasca poate fi cumparata cu 500 de milioane de dolari". Aceasta mica nota de subsol din auditul Freedom House asupra Justitiei, atribuita procurorului general Ilie Botos, a stirnit o prompta reactie din partea acestuia.

Ministerul Public a replicat printr-un comunicat de presa in care se spunea ca afirmatia atribuita procurorului general a fost rupta din context.

Comunicatul mai preciza: „Procurorul general a sustinut ca exista informatii certe, potrivit carora persoane implicate in acest caz complex au efectuat un transfer de aproximativ 500 de milioane de dolari din Romania in Statele Unite, bani care urmau sa fie folositi la sustinerea unei campanii mediatice negative in scopul denigrarii procurorilor si decredibilizarii actiunilor acestora".

Inregistrarea convorbirii arata insa exact ce anume a spus Ilie Botos reprezentantilor Freedom House:

Ilie Botos: Un… un… o persoana care face un transfer de 500 de milioane de dolari afara cumpara toata presa romana in 24 de ore. Haideti sa va spun, fara nici o chestie… In momentul de fata, „Romania Libera" e platita de RAFO, Antena 1 are interese pentru ca au conexiuni pe RAFO, si asa mai departe…

Freedom House: Deci spuneti ca nu mai exista presa independenta? Aici e partea mea de… Faceti aceasta afirmatie? Eu nu-mi permit s-o fac…

Ilie Botos: Nu. Presa independenta exista, dar exista in spatele trusturilor de presa persoane cu interese economice majore, care folosesc presa ca mijloc de presiune… Si asta pot s-o fac documentata…