Un atentat cu masina-capcana, comis in imediata apropiere a unei scoli britanice din Doha, s-a soldat cu moartea unui cetatean britanic si cu ranirea a 12 persoane, simbata seara, la doua zile dupa ce reteaua al-Qaida a difuzat un mesaj de amenintare, relateaza AFP. Deflagratia s-a produs in jurul orei locale 21.

00, la teatrul Doha Player, in timp ce un grup de actori amatori interpretau o piesa de Shakespeare. La spectacol asistau zeci de persoane, majoritatea straini. Imaginile difuzate de postul de televiziune Al-Jazeera dezvaluiau violenta exploziei: cladiri incendiate, pompieri care se luptau cu focul care cuprinsese si masinile din zona.

Fortele de ordine au intrerupt imediat circulatia in jurul locului atentatului si au stabilit un perimetru de securitate de circa 500 de metri. Dupa ce initial au minimizat importanta incidentului, autoritatile au difuzat, in cursul noptii, un comunicat laconic potrivit caruia o masina-capcana s-a aflat la originea exploziei, iar atentatorul este cetatean egiptean.

Printre raniti figureaza doi britanici, sase qatarioti si un somalez, a declarat generalul Ahmad al-Hayeki, purtatorul de cuvint al Ministerului de Interne.

Atentatul, care nu a fost pina in prezent revendicat, are loc la doua zile dupa ce un mesaj audio atribuit lui Saleh al-Oufi, liderul al-Qaida din peninsula Arabia, a facut apel la toti membri retelei din tarile din Golful Persic si din statele vecine cu Irakul sa "loveasca, fiecare pe teritoriul sau, militarii, echipamentele militare, bazele, avioanele cruciatilor, precum si petrolul destinat

cruciatilor". Autorul atentatului era informatician la compania nationala a petrolului, avea in jur de 30 de ani, era casatorit si avea doi copii. Emiratul Qatar nu a fost, pina in prezent, afectat de atentatele revendicate de reteaua condusa de Osama bin Laden.

In Qatar se afla sediul Comandamentului Central (Centcom) al armatei americane, iar interventia din Irak, declansata la 20 martie 2003, a fost condusa de la o baza din acest emirat. Atacul de la Doha s-a produs chiar in ziua cind se implineau doi ani de la declansarea razboiului din Irak.