Corectiile s-au accentuat in a doua jumatate a saptaminii trecute la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), iar scaderi de 5-6 procente la nivelul indicilor pareau ca intra in peisaj.

Daca la sfirsitul lunii trecute, atunci cind aprecierile cotatiilor treceau lejer de 60% (la SIF-uri, profitul celor care achizitionasera actiuni de la inceputul anului se apropia chiar de 100%), investitia la bursa parea un gest de mare curaj sau inceputul unui plasament pe termen lung, acum se poate vorbi din nou de oportunitati la BVB.

E adevarat, o corectie parea inevitabila si chiar de dorit (altfel, un semn de sanatate a pietei), dar o injumatatire a randamentului obtinut in primele doua luni ale anului este exagerata. Nici ipoteza reactiei emotionale pe fondul apropierii impozitarii cu 10% a profitului realizat din plasamente la bursa (1 aprilie) nu e foarte solida.

E greu de crezut ca investitorii care achizitionasera actiuni cu citiva ani in urma, la cotatii cu 200%-300% mai mici (sint pasibili de un impozit destul de piperat), ar accepta sa-si lichideze plasamentele oricum, chiar si la preturi cu 40% mai mici decit in urma cu o luna.

Explicatia pe care o ofera brokerii este ca scaderile la care am asistat sint rezultatul disparitiei ordinelor masive la cumparare si a panicii care a cuprins micii investitori autohtoni cind au vazut ca bursa poate sa si scada.

Neoficial se admite insa ca evolutia din ultimile saptamini ar putea fi rezultatul unor speculatii de anvergura si ca am putea sa asistam in curind la recuperari la fel de spectaculoase. De altfel, vineri, dupa ce SIF-urile, care scazusera in doua ore cu 9%, in medie, au inceput sa recupereze accelerat pe finalul sedintei, iar indicele BET-FI a reusit sa termine pe plus.

In aceasta saptamina, BET a pierdut 14,6%, BET-C 13,5%, iar SIF-urile au scazut cu 11,2%. O singura societate a reusit sa inregistreze aprecieri ale cotatiilor.

"Cred ca piata s-a apropiat de minimele acestui an, iar de acum inainte vom asista la o stabilizare a cotatiilor si instalarea unui trend usor ascendent pina in aprilie, atunci cind este asteptata semnarea tratatului de aderare la UE", spune Rares Nilas, director de operatiuni la BT Securities.

In opinia sa, atunci cind exista aprecieri puternice ale cotatiilor pe termen scurt e normal ca si corectiile sa fie pe masura.