Zoe Ceausescu a cerut deshumarea cuplului Ceausescu. Gelu Voican Voiculescu, omul care a participat la procesul, executia si ingroparea dictatorilor, este convins ca astfel se va pune capat tuturor speculatiilor.

Gelu Voican Voiculescu: "Ceausestii sunt la Cimitirul Ghencea"

Zoe Ceausescu a cerut instantei deshumarea cuplului Ceausescu si, totodata, efectuarea unor analize medico-legale pentru a se demonstra daca in Cimitirul Ghencea Civil sunt sau nu ingropati sotii Ceausescu.

Gelu Voican Voiculescu, omul care a participat la procesul, executia si ingroparea fostului cuplu prezidential, a refuzat sa ne ofere mai multe detalii decat a facut-o pe parcursul celor 15 ani. Modul in care cuplul Ceausescu a fost inhumat a fost amplu dezbatut in emisiunea Marius Tuca Show din 1999.

Va prezentam din transcrierea acelei emisiuni, aparuta in cartea Ultimele zile ale lui Ceausescu la Editura Machiavelli.

Jurnalul National: Ale cui sunt cadavrele din Cimitirul Ghencea Civil?

Gelu Voican Voiculescu: Ei sunt acolo. Au fost pusi acolo si acolo cred ca au ramas. Au fost ingropati in Ghencea Civil, eu nu ii am in pivnita. Nu are rost sa mai discutam acum legat de tema asta. Exista atatea materiale documentare, incat e inutil sa mai stam de vorba. Nu cred ca este un subiect de presa. In fiecare an sunt intrebat daca ei sunt acolo.

J.N.- Zoe Ceausescu cere in instanta deshumarea cadavrelor si identificarea celor doi prin analize medico-legale. Cum comentati?

G.V.V.- Sa faca tot si sa se convinga. O sa vedeti ca de atunci incepe sa devina un subiect interesant. Se va certifica faptul ca sunt acolo si se va pune capat tuturor speculatiilor.

J.N.- Ce rol a avut Cerasela Baijac Demetrescu la inmormantarea sotilor Ceausescu?

G.V.V.- Aia era o revolutionara care a actionat cu o gramada de tineri si aciuata pe langa Iliescu. Dupa aceea a fost facuta ofiter de Politie, apoi a ajuns pe la Pasapoarte, dupa aceea a plecat prin Franta. Nu ma intereseaza nici ce face, nici ce debiteaza.

J.N.- A perchezitionat ea cadavrele? Se spune ca a luat bijuteriile Elenei Ceausescu.

G.V.V.- Nu stiu, dar bijuteriile au fost duse la Procuratura Militara.

J.N.- Au fost plimbate cadavrele cuplului Ceausescu prin CC sau prin alte institutii pana au ajuns la Spitalul Militar?

G.V.V.- Nu. Dupa ce au fost aduse de la Targoviste, au fost uitate la Ghencea, iar de acolo au ajuns direct la Spitalul Militar.

J.N.- A primit cineva de la Morga Spitalului Militar ordin sa nu vorbeasca despre cadavre?

G.V.V.- Nu.

J.N.- De ce nu a raportat plutonierul, care a verificat sicriele, superiorilor faptul ca a descoperit coletele?

G.V.V.- Cred ca de frica.

J.N.- Cum v-ati adus aminte de cadavrele lasate la Morga?

G.V.V.- Pe 27 si 28 decembrie au fost sedinte la FSN si nu s-a mai gandit nimeni la cei doi.

J.N.- Erau mai importante sedintele FSN decat faptul ca poporul sa afle ce s-a intamplat cu Ceausestii?

G.V.V.- Abia dupa terminarea sedintelor mi-am adus aminte de cadavre. Mi-a spus sa ma duc sa am grija de ele.

J.N.- Cine?

G.V.V.- Nu mai tin minte acum.

J.N.- De ce s-a amanat inhumarea pana in data de 30 decembrie?

G.V.V.- V-am explicat, au fost acele sedinte.

J.N.- De ce nu au fost difuzate imaginile netrunchiate de la proces si executie?

G.V.V.- De frica sa nu se vada fetele celor de acolo. De la proces s-au dat. Eu am fost pentru o difuzare totala, dar cu cele de la executie a fost altceva. Era Craciunul si s-a decis ca nu trebuie sa aratam poporului imaginile acelea.

J.N.- Ati desenat semnul lui Marte pe cosciugul lui Nicolae Ceausescu? Ce semnificatie a avut acel gest?

G.V.V.- Este posibil, nu-mi mai aduc aminte. Chiar daca am facut-o, am facut-o pentru a diferentia cele doua sicrie.

J.N.- A fost familia Ceausescu instiintata in aceasta perioada ce s-a intamplat cu cei doi?

G.V.V.- Habar n-am.

J.N.- Unde este pelicula de la Spitalul Militar in care sunt filmate diferite cadre cu sotii Ceausescu?

G.V.V.- Habar n-am.

J.N.- De ce nu s-a difuzat pana in 22 aprilie 1990 filmul integral al procesului si al executiei?

G.V.V.- S-a dat partial pana atunci pentru ca asa se hotarase.

J.N.- Cine nu trebuia sa stie ca sotii Ceausescu au fost impuscati?

G.V.V.- ...

Colete sub stele

Marius Tuca: Unde au fost duse sau unde au fost pastrate cadavrele sotilor Ceausescu?

G.V.V.- In momentul cand am ajuns pe Stadionul "Steaua" era seara. Se apropia ora 17:00. Am coborat si a ramas acolo echipajul cu echipa de parasutisti... ei trebuiau sa astepte sa vina domnul general Stanculescu cu doua autosanitare, sa preia cadavrele invelite in foi de cort.

Tot timpul, parasutistii au fost stresati ca vor fi executati (...) Atunci au hotarat sa nu mai astepte si au depus cadavrele jos.

Ion Cristoiu:- Coletele...

G.V.V.- Stati ca ajung si la colete, si au decolat...

Ionel Boeru: Domnul general Stanculescu mi-a ordonat mie: "Capitane, vezi ca vine un ARO, ridica alea si pe urma plecati la Boteni".

Atunci, ce am zis: "Bai, fratilor, pierdem elicopterul, pilotii, parasutistii... mai bine vorbim cu baietii, pazesc aici... vine ARO sa le ia, iar noi ne vedem de treaba". M-au inteles si au plecat, predand cele doua cadavre la un capitan si un locotenent. Nu mai tin minte.

G.V.V.- Calinescu si Puisor (...)

Marius Tuca: Nu mai gaseati mortii?

Generalul Stanculescu: ...am intrebat unde sunt cadavrele. A fost deruta, nu mai stia nimeni nimic. Capitanul Boeru plecase, elicopterul plecase, se intunecase...

G.V.V.- Gatu trebuia sa preia.

Generalul Stanculescu: Da, Gatu. Si am plecat de acolo la Ministerul Apararii, unde trebuia urgent sa venim cu caseta, cu filmul procesului si executiei, sa se faca tot ceea ce s-a facut cu prezentarea mult-discutata a filmului la TVR. Si am spus: "Nu stiu unde sunt cadavrele". In acel moment am devenit a doua oara suspect.

Ion Cristoiu:- Cui ati spus?

Generalul Stanculescu: Domnului Ion Iliescu, Gelu Voican. Domnul Voican a spus: "Sunt sigur ca le-am adus, dar nu stim unde sunt". Dupa vreo doua ore, catre ora 22 seara, am organizat o cercetare care era sa ne fie fatala la un moment dat. Am luat un TAB, am dat itinerariul la toate unitatile din fata ministerului si am plecat catre Stadionul "Steaua".

Am intrat pe stadion, am facut un tur cu farurile mari aprinse, n-am gasit nimic. Ne-am intors inapoi. Catre dimineata, m-am gandit ce solutie mai poate fi in legatura cu cele doua cadavre. Si atunci mi-a venit ideea ca pe partea paralela cu drumul care duce catre Ghencea este Soseaua Antiaeriana, unde este o unitate militara. La ora 6 dimineata, am intrat prin centrul unitatii.

In partea dinspre Stadionul Ghencea aterizasera elicopterele in seara precedenta. Am interpelat pe cineva, un locotenent, tin minte si acum ca a iesit si mi-a dat raportul. "Sunt cutare..." Zic: "Ce faci?, ai vazut niste elicoptere asta- noapte?" Zice: "Da". "N-ai vazut niste colete?" – ca asa am spus. Zice: "Da, sunt acolo" – si imi indica locul respectiv.

"Stii ce sunt in ele?" Imi raspunde: "Nu stiu". Si atunci, m-am descarcat de incarcatura psihica, am dat ordin celor cu duba sa introduca corpurile, am multumit locotenentului si am plecat.

Marius Tuca: Si unde ati dus cele doua cadavre?

Generalul Stanculescu: Au fost duse la Spitalul Militar, la Morga. Mai departe ii dau cuvantul domnului Voican.

G.V.V.- Toata noaptea, cele doua trupuri neinsufletite au stat sub stele. Asa cum s-a spus, un picior al Elenei Ceausescu a iesit afara si plutonierul care a preluat coletele a venit cu un soldat, s-au tarat pe burta, crezand ca-i vorba de un manechin... si ca sa nu fie un fel de...

Ion Cristoiu:- Capcana.

G.V.V.- Un fel de dispozitiv din asta cu exploziv. Au desfacut pachetele, au vazut ce era inauntru, s-au ingrozit, au plecat si n-au mai vorbit cu nimeni. Dimineata, cand domnul general Stanculescu le-a luat, cei de acolo au declarat ca ieseau afara ambele picioare ale Elenei Ceausescu. De unde se vede ca se umblase in pachet.

Marius Tuca: Va rog, acum, sa ne spuneti ce s-a intamplat cu cele doua cadavre lasate la Spitalul Militar?

G.V.V.- Ele au fost toaletate, curatate, spalate si aranjate intr-un mod cat de cat acceptabil si depuse in dulapuri frigorifice, in ziua de 26 decembrie 1989. (...) Intre timp, a fost sedinta de constituire a organelor Consiliului Frontului Salvarii Nationale, ne-am instalat in Calea Victoriei si ne cautam birouri.

S-au uitat ca exista... Eu am fost cel care a reamintit problema asta. Si atunci, mi s-a spus: "Ai fost la Targoviste, te ocupi si de inmormantare". Pe 30 decembrie 1989, am mers la domnul general Stanculescu si l-am rugat sa ma ajute. Ne-am izbit de aspectele juridice. Dat fiind vorba de o moarte violenta, trebuiau niste certificate constatatoare ale mortii.

A trebuit sa-i declar eu ca au fost morti. Si certificarea de moarte violenta a dat-o Institutul Medico-Legal, la o interventie a domnului general Stanculescu. S-a umblat in tot registrul de certificate de deces si a ramas la Armata intreg registrul. L-am anulat, pur si simplu. Dupa-amiaza, in jurul orei 16:30, am plecat la Spitalul Militar.

Acolo au fost pusi in cosciuge, s-a filmat pentru uz intern, dar s-a dat la TVR abia in 30 decembrie. Am plecat la Cimitirul Ghencea, unde de dimineata...

Marius Tuca: Afirmati ca au fost filmate cadavrele... N-am vazut filmul cand au fost luate cadavrele de la Spitalul Militar.

G.V.V.- Sigur, cum sa nu. Cum se pun in cosciug...

Marius Tuca: Ati vazut un astfel de film la TVR, domnule Cristoiu?

Ion Cristoiu:- Nu.

G.V.V.- Ati uitat.

Marius Tuca: Inseamna ca nu-mi aduc aminte.

G.V.V.- In Cimitirul Ghencea era o atmosfera... Inca se banuia ca pot fi... au loc trageri. Si domnul general Stanculescu avusese grija de dimineata ca sa se sape gropile, sa le zideasca cu prefabricate, cu tot ce trebuie. Crucile erau pe numele a doi colonei...

Ion Cristoiu:- Si in registru au fost trecuti. In Registrul de Inhumari sunt trecuti cei doi colonei.

G.V.V.- Asa, un colonel si un locotenent-colonel. Toate aceste lucruri, masuri erau luate pentru ca se astepta ca populatia sa-i dezgroape si sa profaneze cadavrele, sa-i rupa in bucati. In administratia cimitirului nu erau trecute, practic, ca locuri. Erau niste alei si au gasit cele doua locuri unde au putut, intre morminte.

Au mai fortat si au mai creat o groapa, si de aceea el este in stanga si ea este in dreapta, orientata diferit.

Jurnalul National - 21 martie 2005

Dosarul «Ghencea»: Juristii armatei pregatesc procesul cu Zoia Ceausescu

In urma dezvaluirilor din editia de ieri a ziarului "Gardianul", juristii Ministerului Apararii Nationale se pregatesc pentru procesul intentat de Zoia Ceausescu, la Judecatoria sectorului 6 Bucuresti.

Prin aceasta actiune in justitie, Zoia cere deshumarea parintilor ei si efectuarea unor teste care sa stabileasca identitatea acestora.

MApN a primit citatia pentru a se prezenta la Judecatoria sectorului 6, in data de 1 aprilie, fiind actionat in judecata de Zoia Elena Ceausescu si, pana atunci, se va pregati pentru acest proces, a spus ieri purtatorul de cuvant al MApN, lt.-col. Gelaledin Nezir.

El afirma ca juristii au inceput sa adune documentele necesare pentru intocmirea actului de intampinare in proces.

Madalin Pribu, Gardianul - 19 martie 2005