Deponentii din Romania au o problema: dobanzile la economiile in moneda nationala au scazut, in medie, sub 11% si tendinta va continua. Analistii prognozeaza medii de 8-9% la sfarsitul anului. Despre depozitele in valuta n-are nici un sens sa vorbim. Sunt remunerate cu doar 2-3% anual, in timp ce euro si dolarul devin cu fiecare saptamana tot mai slabe fata de leu.

Mai raman piata bursiera si piata imobiliara, dar aici preturile actiunilor si ale apartamentelor se gasesc la maxime istorice, ceea ce inseamna ca si riscul de achizitie e maxim. Pe piata de arta numarul de falsuri e mare…

Si atunci unde fugim cu banii? Daca am vandut euro la 35.000-36.000 ca sa ne bucuram de un depozit in lei la o dobanda de 11%, iar maine cursul creste la 39.000-40.000 si dobanda scade la 8%?

Si la case mai mari

Problema unor plasamente cu grad de siguranta mai mare nu este numai noastra, ci si a americanilor sau britanicilor. Si acolo indicii bursieri sau pretul imobilelor sunt umflate, iar depozitele bancare - bonificate infim.

Intr-o lume obisnuita sa traiasca printre razboaie, crize, falimente si somaj exista plasamente create exact pentru astfel de situatii: francul elvetian (moneda unei tari neutre), contractele futures pe petrol (cea mai importanta resursa primara a lumii) si aurul, singurul metal recunoscut drept activ de rezerva de catre bancherii internationali.

Totusi, francul elvetian si-a mai pierdut din stralucirea de odinioara, este din ce in ce mai dependent de miscarile euro. Iar pentru romani niste certificate care sa aiba ca suport titeiul, care sa-i fereasca de corectiile de pret de la benzina, sunt doar un vis frumos. Ce ne mai ramane la indemana? Aurul.

Fireste ca nici metalul galben nu face in prezent obiectul unor contracte in asa fel incat sa se plimbe numai hartiile care sa ateste cantitatea detinuta, nu si aurul, cu sacosa, de la vanzator la cumparator. Ceea ce se vede limpede insa este ca exista mai multe oportunitati decat in celelalte cazuri.

Nu tot ce straluceste e aur

Oricum ar fi, inainte de a porni discutia despre ce trebuie cumparat si in ce cantitate, este necesar de precizat ca a achizitiona aur nu inseamna a cumpara cercei, lantisoare, ghiuluri, nici macar verighete. Acestea sunt simple obiecte de podoaba care, revandute la consignatie sau la casa de amanet din colt, pierd mult din valoare, ca orice marfa la mana a doua.

Cand spunem aur nu zicem deci 14-18 carate, cat au de obicei lantisoarele si inelele, ci vorbim de puritate de cel putin 900/1000 (21-22 de carate). Aurul de portofoliu se tranzactioneaza, de regula, sub forma de lingouri, si pretul sau e raportat la uncia de metal pretios (31,103 grame).

Un astfel de lingou, certificat "good delivery", cantareste circa 400 de uncii (12,5 kilograme), iar pretul la care se tranzactiona zilele trecute pe piata de profil - London Buillon Market Association (LBMA) – era de 443 dolari/uncie.

Din pacate, aceste 400 de uncii, echivalentul a circa 180.000 de dolari, reprezinta o palarie prea mare pentru un om obisnuit. Nici o problema insa. Exista aur pentru toate buzunarele. In locul unui lingou se pot achizitiona la fel de bine monede, de la un sfert de uncie, la jumatate, pana la o uncie intreaga, valori care pe pietele mature se vand la pretul aurului plus 2-8 procente.

Seiful nostru aur poarta...

Dar nu numai strainii, pietele mature, au monede de aur. Avem si noi, romanii. Cea mai valoroasa piesa romaneasca este "Galbenul Mare", batuta de regele Carol al II-lea pentru a omagia zece ani de domnie.

Monedele jubiliare au patru variante, doua datand din 1939 ("Lupa Capitolina", "Taranul cosas"), doua din 1940 ("Imparatul Traian", "Taranca Modura"), si se tranzactioneaza la preturi intre 4.

000 si 5.000 de dolari.

Totusi, nici 5.000 de dolari nu inseamna chiar o investitie pentru toate buzunarele. Atunci, la mai putin de 100 de dolari exista suficienti "cocosei". "Ardealul Nostru", medalia de 6,55 grame emisa de regele Mihai in 1944, a fost denumita astfel in vorbirea uzuala fiindca are aceeasi marime cu piesa de 20 de franci francezi care are pe ea cocosul galic.

Iar la 900-1.000 de dolari se pot cumpara monedele de 1.000 de lei aur dedicate de Ceausescu celor 2.050 de ani de la infiintarea statului unificat dac condus de Burebista…

Pana in zilele noastre, cand monedele de aur de o uncie batute de BNR, incepand cu iulie 1998 - Revolutia de la 1848, Unirea Tarilor Romane, nasterea poetului Eminescu, a sculptorului Brancusi, a dramaturgului Caragiale, aniversarea Castelului Bran, vizita Papei Ioan Paul al II-lea – ajung la 600-650 de dolari, cu un plus de 50-75 de dolari obtinuti de medalia care marcheaza venirea suveranului

pontif.

Ultima emisiune realizata de BNR, in februarie 2005, este o replica dupa moneda dacica de tip koson, o piesa de 8,5 grame pe care banca o vinde cu 6,6 milioane de lei.

Marfa putina, preturi mari

Da, dar daca impartim valoarea de vanzare per gram, din grame o transformam in uncii, pretul respectivei monede ajunge la 900 de dolari/uncie, dublu fata de cat se coteaza aurul la LBMA. Cam scumpa manopera din Romania: 100%.

Din nefericire, din nou se demonstreaza ca importurile sunt mai ieftine decat "marfurile" autohtone. De aceea e bine sa vedem ce ne ofera concurenta straina.

SI, cum nu ne-am propus un articol despre numismatica, ci doar sa aratam cum se poate cumpara aur pentru toate buzunarele, cele mai cunoscute si tranzactionate monede pe piata internationala sunt American Gold Eagle, Canadian Maple Leaf si Krugerrand.

Pretul de cumparare la aceste monede era vineri de 429-444 dolari/uncie, iar cel de vanzare de 452-468 dolari/uncie, ceea ce inseamna o marja de profit de 5-6%. Dar, dupa cum am spus, se pot achizitiona si monede mai mici - o jumatate, un sfert, chiar o zecime de uncie - care costa 240, 130, respectiv 50 de dolari.

In afara acestor monede, o lichiditate buna mai au Australian Nugget, Mexican 50 peso si Mexican onza, Austrian 100 Corona ori Hungarian Corona.

Dedesubtul poleielii

De aici se vede ca avem vecini cu o piata mai dezvoltata a tranzactiilor cu aur. La noi exista o singura institutie bancara - BCR - care se margineste la a cumpara metalul galben. Pretul oferit de aceasta nu e deloc unul rau (340.000 lei/gram echivaleaza cu 400 de dolari/uncie), dar Romania are nevoie de mult mai mult.

Pentru ca investitorii sa nu se plimbe cu lingoul in sacosa sunt necesari brokeri, banci depozitare, in asa fel incat sa apara certificate. Aurul, sub forma de lingouri sau monede, sa stea linistit la locul sau, in depozit, si sa se invarta numai hartiile, de la client la broker si la depozitar. Pana una alta, singura varianta de depozitare este caseta de valori, a carei inchiriere ajunge la 400.

000 lei lunar.

Asadar v-am convins? De maine cumparati aur? Nu va grabiti inca. Pe la 330.000-340.000 lei/gram ar putea fi o oportunitate. In prezent, cursul aurului calculat de BNR este de 380.000 lei/gram. Pretul pe piata internationala e 443 dolari/uncie. Acelasi pret in lei era valabil si la finele anului 2002, cand aurul era cotat la 347 dolari/uncie.

Aurul cumparat ar putea aduce profituri daca, la un moment dat, dolarul va incepe sa se intareasca fata de leu si se va deprecia mai departe in raport cu euro. Din pacate insa, aceasta varianta contine foarte, foarte multi "daca".

Ultimul refugiu

Si oricum nu acesta este sensul prezentei analize, ci acela ca aurul conserva valoarea indiferent de aprinderea inflatiei, de dobanzile la depozitele bancare ori de prabusirea cotatiilor actiunilor. Oamenii trebuie sa stie ca, daca anumite plasamente nu le mai dau satisfactie, este cazul sa-si diversifice portofoliul si aceasta poate include si aurul.

Metalul galben este un activ care devine cu usurinta lichid, se transforma repede in bani. E de preferat sa fie pastrat in cont fiindca altfel genereaza ori cheltuieli, ori emotii.

La asta Romania mai are de lucrat si speram ca o tara cu zacaminte de aur si cea mai mare rezerva din perioada postbelica (105 tone) sa puna la punct si instrumentele financiare care sa-i permita sa-si vanda bine marfa.

Saptamana Financiara, Ionut Balan