In ultima vreme se tot fac schimbari majore la ziare in ideea ca n-ar fi rentabile economic. Se renunta la a face presa de calitate si, prin puternice concesii, se ajunge la concluzia, aceeasi in fiecare caz in parte, ca ziarele serioase ar trebui sa se transforme in... reviste de divertisment.

Se urmareste ca jurnalistii sa cada, cumva, prada prostituarii, lasandu-se apoi lesne indrumati catre subiecte neserioase si sa accepte prezentarea unor neadevaruri cu care sa fie frumos ambalata cruda realitate cotidiana. Pasul urmator: excluderea ziaristilor care refuza compromisul cu subcultura si care cred ca in Romania inca se poate face si presa adevarata.

In paralel, pentru a atrage cititori de la ziarele serioase, patronii cu posibilitati financiare mai mari au inventat "ziarul loz in plic". Il cumperi, ii razui taloanele de pe prima pagina si poti castiga masini, miliarde si multe alte lucruri... Saracia ii impinge pe multi sa dea banii pe acea publicatie, chiar daca, dupa ce au terminat cu operatiunea de razuire, o arunca.

Se gandesc insa ca au o sansa sa scape de mizerie. Ce-ar fi daca... staruie in mintea multor romani necajiti. De aceea si speculantii de iluzii le vand gogosi colorate la taraba ispitei.

Ziarele care au facut rabat de la calitate au ajuns la cele mai mari tiraje, insa continutul si calitatea jurnalistica lasa, din pacate, mult de dorit. Am vazut oameni cumparand ziarul cu Loganul, razuind tichetul si lasandu-l pe taraba, neinteresati de continutul sau, cresterea de tiraj pe aceasta baza fiind desigur artificiala si nesustinuta editorial.

In aceste conditii este din ce in ce mai greu pentru ziaristii adevarati sa-si pastreze locurile de munca si chiar sa-si gaseasca o alta publicatie la care sa lucreze in conditiile in care curentul majoritar este inclinat catre rabatul de la calitate.

Traian Basescu, presedintele care se jura la inceputul mandatului ca va face orice pentru a sustine independenta presei, erijandu-se in aparator al drepturilor acestei bresle de a se exprima in deplina libertate, a ramas suspect de indiferent fata de adevaratele puciuri, petrecute chiar in timpul mandatului sau. Se vede treaba ca a fost si acesta un simplu slogan electoral.

Situatia din presa s-a schimbat dramatic in ultimii patru ani.

Daca pana acum cativa ani ziarele adevarate erau in proprietatea jurnalistilor care-si puteau permite sa critice nestingherit si sa prezinte dovezile acumulate in urma anchetelor pentru a caror documentare se muncea serios, acum ele sunt in proprietatea politicienilor si afaceristilor care incearca sa scape pur si simplu de respectivii ziaristi.

Culmea este ca au inceput sa apara tot felul de "experti" care n-au lucrat in viata lor in presa. Dar au reusit sa se dea bine pe langa noii patroni incercand sa-i convinga pe acestia ca introducerea unor noi criterii, bazate pe frivolitatea in presa, ar reprezenta de fapt modelul presei occidentale spre care sa ne indreptam ca viitori membri ai Uniunii Europene.

Ceea ce este in realitate o minciuna gogonata. In UE nu predomina presa de proasta calitate!

Zilele trecute am vazut pe strada un pensionar de peste 80 de ani, imbracat ca vai de lume, zdrentaros si pricajit, care tocmai isi facuse cumparaturile. Intr-o punga transparenta se puteau zari cu usurinta o paine si un anumit ziar. Neavand rabdare sa ajunga acasa, se opreste pe strada, scoate ziarul din punga si se uita cu priviri concupiscente la minora dezbracata de la pagina cinci.

Se vedea clar ca probabil nu-si putea permite sa cumpere pe zi decat atat: o paine si o iluzie. Asta sa fie presa occidentala? Cumparati ziarul loz in plic?