Productia de legume de sera a scazut foarte mult in ultimii 15 ani. Daca Romania obtinea in anul 1991 peste 200.000 tone de legume de sera, anul trecut cantitatea a fost de nici 80.000 tone. Suprafata totala de sere este de 450 hectare, principalele legume cultivate fiind tomatele si castravetii, carora li se adauga ardeii, vinetele, varza, salata, guliile.

"In aceasta perioada pot fi gasite pe piata gulii, castraveti, salata, ceapa si verdeturi produse in serele romanesti. Tomatele vor fi recoltate abia dupa 15 aprilie, iar pentru vinete si ardei autohtone mai avem de asteptat vreo doua luni.

Astfel, majoritatea legumelor de sera prezente acum pe tarabe sunt aduse din strainatate, Turcia fiind de departe principalul furnizor", ne-a declarat Iulia Bosoanca, consilier in Ministerul Agriculturii. Astfel, romanii mananca rosii din Turcia (4.

000 tone anual), Polonia (144 tone), Siria (139 tone), Italia (130 tone), Moldova, Iordania, Maroc, Spania, Olanda si Egipt, ardei din Turcia (833 tone), Iordania (67 tone), Spania (54,5 tone), Olanda, Italia, Siria si Maroc, castraveti din Turcia (1.240 tone), Siria, Spania si Iordania si cornison din Turcia (341 tone).

Salata verde vine din Olanda (55 tone), Spania (52 tone), Polonia (30 tone), fasolea pastai si mazarea din Grecia (99 tone), Polonia si SUA, iar conopida din Turcia (39 tone), Italia (19 tone) si Franta (10 tone).

Daca nu gasim pe piata legume de sera romanesti este si pentru ca ele ajung pe mesele cehilor (castraveti, cornison, salata verde, tomate), spaniolilor (tomate), polonezilor (cornison, ardei), rusilor (rosii, ardei), ungurilor (ardei), elvetienilor (cornison) sau austriecilor (cornison).

In prezent, cele mai importante sere din Romania sunt Leoser, Berser, Codlea, Orser, Agroser si Leader International.

In serele romanesti se cultiva garoafe, iar trandafirii se importa din Olanda

Serele de flori sunt si ele in aceeasi situatie, suprafata acestora scazand in ultimii ani de la 277 hectare (in 1989) la 160 hectare. Productia a fost anul trecut de nici 70 milioane fire, de cateva ori mai mica decat cea obtinuta inainte de 1989 (250 milioane fire). In serele romanesti sunt plantate in primul rand garoafe (67%), apoi crizanteme, trandafiri, frezii si gerbera.

Pentru ca productia interna nu poate acoperi in nici un caz necesarul, anul trecut au fost importate 4.804 tone de flori, in valoare de 5.766,2 mii euro. "Cel mai mult se importa trandafiri, dar si gerbera ori flori exotice. Din Olanda au fost aduse 2.241 tone de flori (mai ales trandafiri), din Turcia - 1.

991 tone, din Italia - 350 tone, iar din Ungaria - 136 tone", ne-a declarat Paula Craioveanu, consilier in Ministerul Agriculturii.

Doar patru romani au accesat fondurile SAPARD pentru a infiinta sere

Conducerea Ministerului Agriculturii nu a facut pana acum mari eforturi pentru a revigora acest sector, abia anul trecut incepand sa acorde subventii pentru productia de legume. Anul acesta, sprijinul de la stat pentru producatorii de legume de sera va fi mai mare, in loc de 3.000 lei/kilogram, cat au primit anul trecut, vor incasa 5.000 lei pentru fiecare kilogram de legume valorificat.

"Avand in vedere regresul inregistrat in acest sector dupa Revolutie, este importanta respectarea unui program national de redresare a serelor prin construirea unora noi sau reabilitarea celor existente", ne-a precizat Iulia Bosoanca, consilier in Ministerul Agriculturii. Cei care doresc sa infiinteze sau sa retehnologizeze o sera au la dispozitie fonduri europene (peste 9 milioane euro).

Ei trebuie doar sa acceseze programul SAPARD. "Conditiile impuse in cadrul Masurii 3.1 sunt usor de indeplinit. Beneficiarul trebuie sa aiba in proprietate sau concesiune o suprafata de teren si 50% din valoarea proiectului. Tinerii pana in 40 ani beneficiaza de o finantare de 55%. Valoarea proiectului poate fi intre 5.000 euro si 500.000 euro.

In cadrul programului, conditia recomandata pentru eficienta este ca producatorul individual sa infiinteze sera pe o suprafata de 0,2 - 1,5 hectare, asociatia familiala pe 1,5 - 3 hectare, iar societatile comerciale pe o suprafata intre 10 si 20 hectare. Nu este mentionata o conditie privind productia, astfel incat pot fi plantate atat legume, cat si flori.

Pana in prezent, patru beneficiari au semnat contractul de finantare cu Agentia SAPARD.