Ministerul Finantelor a prognozat ca prin majorarea impozitului pe cistigurile de pe piata de capital de la 1% la 10% de la data de 1 aprilie 2005 va ajunge la bugetul de stat un plus de 1.350 miliarde de lei. Din pacate pentru ministerul condus de Ionut Popescu, socoteala de acasa s-ar putea sa nu se potriveasca cu cea din tirg.

Asta deoarece investitorii au adus pretul actiunilor la un nivel foarte ridicat, care ar putea creste foarte putin dupa 1 aprilie. Practic, in aceasta perioada sint preferabile achizitiile chiar la un pret supraevaluat in perspectiva viitoarelor impozite care oricum vor eroda pro½turile.

In ultimele zece zile din martie, speculatorii ar putea sa doreasca sa cumpere la un pret mai mare pe motiv ca va trebui sa astepte o perioada mai lunga de timp pina sa-si vinda actiunile.

Statul vrea 1.350 miliarde de lei in plus din tranzatiile cu actiuni de la BVB. Asta deoarece se mareste impozitul de la 1 la 10%. Numai ca jucatorii au dus in ultimele zile pretul actiunilor prea sus, iar statul ar putea iesi chiar in pierdere.

Ministerul Finantelor a prognozat ca prin majorarea impozitului pe cistigurile de pe piata de capital de la 1 la 10% de la 1 aprilie 2005 va ajunge la bugetul de stat un plus de 1.350 miliarde de lei. Din pacate pentru ministerul condus de Ionut Popescu, socoteala de acasa s-ar putea sa nu se potriveasca cu cea din tirg.

Asta deoarece jucatorii au adus pretul actiunilor la un nivel foarte ridicat, iar acestea ar putea creste foarte putin dupa data de 1 aprilie, cind are loc majorarea impozitelor.

Ce spune conducerea BVB

„E drept, in cele doua luni si jumatate de la inceputul acestui an pretul actiunilor a crescut foarte mult, lucru care este putin probabil a se mai intimpla la acelasi nivel pina la finalul acestui an.

Iar daca in aceste zile se va forta din nou cresterea pretului la actiuni e sigur ca din majorarea impozitului de la 1 la 10% fiscul sa nu mai cistige mare lucru in 2005", spune Stere Farmache, director general la Bursa de Valori Bucuresti.

Acum o luna, aflat in criza de bani prin introducerea cotei unice de impozitare de 16%, guvernul s-a gindit sa mareasca de zece ori impozitul pe piata de capital. Majorarea este imens de mare, tinind cont ca se impoziteaza cu 10% diferenta dintre pretul de cumparare si cel de vinzare la o actiune si nu portofoliul total de actiuni al unui jucator.

In sensul ca pe unele companii investitorul poate iesi in pierdere vinzind cu un pret mai mic decit cel de cumparare.

Ce spun brokerii

„Teoretic chiar daca bursa ar atinge aceeasi crestere care a avut loc in primele doua luni si jumatate, bugetul de stat tot ar iesi in pierdere deoarece in ultimul timp nu s-a realizat volumul tranzactiilor din perioada precedenta. Si apoi conteaza foarte mult acest volum, pentru a se realiza previziunile Ministerului Finantelor intr-un plus de venituri de 1.

350 miliarde de lei", spune Eduard Gunescu, directorul societatii de servicii pentru investitii financiare Swiss Capital. Mai mult, domnia sa este de acord ca e foarte posibil ca in ultimele zece zile din martie speculatorii sa doreasca sa cumpere la un pret mai mare pe motivul ca pot astepta o perioada mai lunga de timp pina se realizeaza o noua crestere pentru a-si vinde actiunile.