In ultimele doua saptamani, pe pietele romanesti, in principal pe piata valutara, piata monetara si cea de capital se inregistreaza evolutii spectaculoase, in sensul retragerii unor capitaluri speculative intrate in Romania in ultima perioada.

Intrarile de fonduri pe piata de capital si piata imobiliara au dus la cresteri substantiale ale preturilor, fenomen intretinut si de temerile unor intrari masive de fonduri o data cu pasii facuti de economia romaneasca spre integrarea in Uniunea Europeana, pasi concretizati in imbunatatirea indicatorilor macroeconomici si a perspectivei mediului de afaceri.

Indiscutabil, Romania a depasit incertitudinile care planau asupra economiei pana in 2000, referitoare la situatia sa financiara. Cresterea economica din ultimii ani, reducerea constanta a inflatiei si orientarea economiei spre performanta, chiar daca aceasta a presupus si presupune in continuare costuri sociale, creeaza cadrul adecvat pentru investitii, fie ele si speculative.

Pentru moment, beneficiile intrarii capitalurilor speculative sunt reduse comparativ cu efectele pe care acestea le induc in economia reala. Daca un excedent de valuta se traduce cu o apreciere consistenta a leului, cu efecte pozitive asupra fenomenului inflationist, reversul medaliei consta in cresterea nenaturala a rezervei valutare care presupune costuri suplimentare pentru BNR.

Aceasta, in conditiile unui deficit comercial in continua crestere si a unei influente negative asupra exportatorilor care trebuie acum sa faca fata atat concurentei acerbe pentru pietele externe, cat si factorilor interni care le reduc marja de profitabilitate.

Reprezentantii BNR apreciau la sfarsitul anului trecut intrari de fonduri speculative de 1,5 -2 miliarde de euro. Avand in vedere situatia din primele doua luni ale anului curent, suma ar putea fi mult mai mare. Evolutia de pe piata de capital si piata valutara evidentiaza ca o parte din aceste fonduri s-au retras, luandu-si profitul pe fondul unei lichiditati scazute pe cele doua piete.

Semnalul de vanzare pe piata de capital face ca posibilii cumparatori sa astepte sfarsitul corectiei pana sa intre pe piata. Se pot face o multime de speculatii cu privire la bursa de valori mobiliare, dar ce se poate constata la prima vedere este marimea redusa a fondurilor care au iesit de pe piata. Nu se poate inca vorbi de o retragere a fondurilor speculative.

Din contra, aceasta corectie da posibilitatea aparitiei unui nou val de cumparari. Preturile actiunilor nu reflecta intotdeauna fundamentele economice ale societatilor emitente, iar o crestere fortata presupune si o corectie atunci cand investitorii apreciaza ca acestea au devenit prea scumpe, iar cumpararile nu mai sunt sustinute de intrari noi de fonduri in piata.

Cei care si-au marcat castigurile au beneficiat de un curs de schimb cu aproximativ 8% mai mic fata de inceputul anului si de faptul ca impozitarea veniturilor din aceste tranzactii se face inca cu 1%, urmand ca, de la 1 aprilie, impozitul sa creasca de zece ori. In aceste conditii, preturile la actiuni au suportat doar o corectie si nu se poate inca vorbi de o inversare a trendului.

Chiar daca brokerii apreciaza ca preturile pot inca sa mai scada, piata de capital ramane o oportunitate atractiva pentru investitorii straini. In ultimul an, preturile la bursa au avut o evolutie constanta de crestere cu mici corectii.

Aparitia pe piata a mai multor jucatori presupune si o anumita volatilitate a preturilor, volatilitate la care jucatorii trebuie sa se adapteze, asa cum este cazul pe piata monetara si valutara. Scaderea ratei dobanzii la lei a determinat o reorientare a celor care sunt dispusi sa isi asume un risc mai mare pentru castiguri ipotetice mai mari.

Numai ca atunci cand nu poti influenta preturile prin marimea sumelor de care dispui iti asumi un risc mult mai mare decat investitorii importanti. Riscul, concretizat in corectii ale pietei, nu trebuie sa fie insa un motiv de panica, deoarece aceasta, de cele mai multe ori, mareste pierderile.

Si piata valutara s-a confruntat saptamana trecuta cu variatii mari de curs dupa o perioada de relativa acalmie. Cererea de valuta a depasit in unele zile oferta. Vanzarile catre clientela au depasit cumpararile pe fondul retragerii de fonduri straine, dar nu se poate face o analogie cu piata de capital deoarece oferta de valuta este inca consistenta presand asupra cursului de schimb.

Dupa o depreciere a leului vineri pana la un nivel de 37.050 lei/euro, ordinele de vanzare ale clientelei si reducerea pozitiilor valutare ale bancilor au adus cursul din nou spre pragul de 36.000 lei/euro. Piata valutara devine, o data cu permisiunea data de BNR nerezidentilor de a vinde si cumpara liber valuta, un punct de atractie pentru cei care doresc sa speculeze volatilitatea cursului.

Exista deja speculatori straini care si-au deschis pozitii pe piata valutara, ceea ce inseamna ca vor mai urma zile cu volatilitate ridicata. Ramane de vazut cand anume si daca se va concretiza previziunea BNR de stabilizare a cursului de schimb.

Chiar si in conditiile date de pe piata romaneasca nu se poate afirma ca interesul investitorilor straini pentru oportunitatile de castig din Romania a scazut. Surprize pot aparea oricand...