"Am vorbit mai inainte cu patronul... Mi-a spus ca maine, daca sunteti dispus la un patru-cinci sute de euro, sa discutati... Da? Bine. Rares Neamtu (n.r. - directorul gazetei "Flacara Iasiului") il cheama. Da, el e... Deci nu... Vorbiti direct cu sursa. Deci este proprietarul ziarului, cum sunteti dumneavoastra proprietarul terasei. Bine, hai...

Nu stiu, o sa va propuna probabil un contract de publicitate, asa ceva. Ati inteles? Adica sa faceti publicitate in ziar (...) Ii sunt eu subordonat, dar nu sunt portar, sunt omul care ii face jucaria sa mearga. Daca mie imi spune: fa-mi cutare lucru, eu il fac. El este patronatul, eu sunt omul de presa". Acestea sunt fragmente dintr-o inregistrare audio care face acum valva in media ieseana.

Discutia a fost purtata, in vara lui 2004, de Florin Antohi, redactor-sef la "Flacara Iasiului", cu Daniel Penciuc (25 de ani), patronul unui local din Dealul Copou, in timp ce gazeta ieseana nu contenea cu articole denigratoare ce vizau patronul, serviciile si produsele tip fast-food oferite de terasa "Best Bite".

Pe banda nu apare si vocea patronului datorita telefonului mobil mai putin performant. Daniel Penciuc a uitat intr-un sertar inregistrarea audio gandind ca ar lupta singur contra valului, iar breslasi din media ieseana - care, eventual, se indeletnicesc cu santaje marunte - ar sari in apararea lui Florin Antohi zbierand ca... libertatea presei ar fi flagrant incalcata.

Scolit in ale gazetariei (absolvent de Jurnalistica), Daniel Penciuc stia prea bine ca subiectul legat de sine si terasa sa va deveni desuet. Dupa doua luni de aparitii zilnice sau macar o data la doua zile a unor articole denigratoare si nefondate (dupa spusele patronului), "Flacara Iasiului" s-a potolit.

Nu inainte de a se recomanda patronului sa "acceseze" un "abonament" lunar (intre 300-500 euro) sub pretextul unui contract de publicitate, menit sa laude produsele si serviciile amarnic ponegrite in intervalul 2 iunie - 4 august 2004. In plus, lui Daniel Penciuc i s-a mai propus sa livreze zilnic sandvisuri redactorilor de la "Flacara Iasiului", oferta, de asemenea, refuzata.

Articolele au continuat si dupa ce Daniel Penciuc transmisese redactorului-sef Florin Antohi, prin intermediari, ca a inregistrat convorbirea, dar ca nu are de gand sa se jeluiasca anchetatorilor. "Acum e momentul sa fac publica aceasta convorbire cand cei din presa s-au hotarat sa faca curatenie in propria ograda. Eu zic ca inregistrarea se incadreaza la santaj.

Nu am de gand, deocamdata, sa ma adresez procurorilor, dar poate se autosesizeaza cineva", si-a justificat Daniel Penciuc decizia de a-l da in vileag pe Florin Antohi. Fundalul este limpede: ancheta PNA in cazul "Ziua de Iasi", gazeta cu acelasi patronat ca si "Flacara Iasiului".

Magistratii PNA au afirmat ca, in aceasta saptamana, vor definitiva rechizitoriul prin care "magnatul de presa" Florin Ghiocel Asimionesei si jurnalistul Alin Tocan (redactor-sef la "Ziua de Iasi") vor fi trimisi in judecata sub acuzatia de santaj asupra unor importanti oameni de afaceri si politicieni ieseni.

In tentativa de a se apara, conducerea "Flacara Iasiului" publica ieri, in editia web, faptul ca redactia ar fi supusa unor acuze "nefondate din partea unui grup de interese, deranjat de dezvaluirile publicate in paginile ziarului.

In aceasta activitate de manipulare si denigrare a imaginii publice a jurnalistilor si a cotidianului Flacara Iasiului sunt implicati si unii mercenari din presa locala, care nu pot accepta ideea de concurenta si faptul ca nu-si pot satisface interesele financiare datorita prezentei pe piata a publicatiei noastre".