Ghiocel Florin Asimionesei, directorul cotidianului "Ziua de Iasi" (gazeta sub franciza "Ziua" de Bucuresti), a fost trimis in judecata - ieri dupa-amiaza - de Parchetul National Anticoruptie, sub acuzatia de santaj si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Sub aceleasi acuzatii a inceput urmarirea penala si in cazul redactorului-sef al gazetei locale mentionate, jurnalistul Alin Tocan. Cei doi sunt invinuiti ca au constrans mai multi politicieni, din partide aflate la putere sau in opozitie, dar si oameni de afaceri, sa incheie contracte de publicitate in schimbul tacerii.

Pentru contractele incheiate, conducerea gazetei locale se angaja sa nu publice anchete jurnalistice, in care protagonistii sa fie invinuiti de fapte reale sau... imaginare, menite sa le afecteze imaginea.

La peste 3 miliarde lei a fost estimat beneficiul firmei patronate de Ghiocel Asimionesei, "Delta Press Investment" SRL, din astfel de practici in afara legii, practici comise in intervalul 1999-2004.

Magistratii PNA au detaliat, in nota de presa de ieri, modalitatile prin care Ghiocel Asimionesei si Alin Tocan tinteau firme instarite si colectau informatii de orice natura (civila, administrativa sau penala) despre patroni, candidati la functii publice eligibile, sefi de regii sau de directii locale etc.

Cei doi inculpati mai sunt invinuiti ca au implicat redactori pentru a le duce la indeplinire planurile de natura penala, redactori care - sub propriile semnaturi - defaimau protagonistii articolelor sau erau nevoiti sa profereze amenintari. 11 politicieni, afaceristi si actuali sau fosti reprezentanti ai administratiei iesene au iscalit plangerea depusa la Serviciul Teritorial Iasi al PNA.

In cazul in care judecatorii ii vor gasi vinovati, Ghiocel Florin Asimionesei si Alin Tocan risca intre 2 si 7 ani de carcera.