Loctiitorul comandantului suprem al fortelor NATO din Europa, generalul britanic John Reith, si ministrul roman al Apararii, Teodor Atanasiu, au discutat ieri, la Bucuresti, despre necesitatea ca Alianta Atlantica sa finanteze constructia unor "capabilitati" pe teritoriul Romaniei.

In functie de interesele proprii, Alianta poate finanta modernizarea sau extinderea unor obiective militare dintre cele deja incluse de Romania in catalogul "Host Nations Support", al facilitatilor pe care le ofera Aliantei Atlantice, in calitate de tara-gazda.

La convorbirile purtate ieri cu generalul Reith, ministrul Atanasiu a subliniat rolul important al Romaniei pentru asigurarea granitei de est a NATO si pentru accesul militarilor Aliantei spre Orientul Mijlociu, prin intermediul unor "capabilitati specifice" care sa fie puse la dispozitia NATO.

Alianta ar urma sa aloce bani, pentru obiective militare din Romania, prin intermediul programului NSIP, de investitii in domeniul securitatii.

Conform unei recente hotarari de guvern, Romania participa la bugetul NATO pe anul 2005 cu suma de 13,5 milioane de euro, din care 3 milioane pentru NSIP, iar din aceasta ultima componenta, o anumita parte s-ar intoarce in Romania pentru modernizarea infrastructurii militare.

Loctiitorul comandantului fortelor NATO din Europa, generalul Sir John Reith, s-a aflat ieri in vizita la Bucuresti, la invitatia sefului Statului Major General, gen. Eugen Badalan. In cadrul discutiilor avute cu reprezentantii Ministerului Apararii Nationale, generalul Reith a salutat contributia Romaniei la operatiunile NATO si UE in Afganistan, Irak si Balcani.

Cu privire la misiunea "Althea" din Bosnia, derulata de UE, generalul Reith a apreciat drept foarte utila oferta Armatei Romane de inlocuire a genistilor cu specialisti in informatii militare. "NATO si Uniunea Europeana se pot dezvolta din punct de vedere militar doar prin complementaritate", a subliniat, cu acest prilej, generalul Badalan.

In acest sens, fortele militare romanesti apte sa participe la misiuni internationale sunt puse la dispozitia NATO si UE in egala masura, urmand a fi folosite conform necesitatilor specifice ale acestor doua organizatii.