Presedintele Traian Basescu s-a intalnit ieri la Berlin cu presedintele Republicii Federale Germania, Horst Kohler si cu cancelarul Gerhard Schröder. Seful statului roman vrea sa prezinte conducerii germane parteneriatul strategic pentru Marea Neagra vizat de politica externa romaneasca.

In cadrul intalnirilor avute, Traian Basescu a incercat sa clarifice anumite suspiciuni care exista cu privire la capacitatea Romaniei de a-si indeplini obligatiile asumate in cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeana.

La sosirea sa la Berlin Basescu a afirmat ca mesajul sau pentru cancelarul Schröder este unul simplu: Romania este o tara europeana care va fi membra a Uniunii Europene si in acelasi timp un mare sustinator al unei puternice relatii transatlantice.

Traian Basescu a reamintit declaratia ministrului german de Externe, Joschka Fischer, in urma intalnirii cu omologul sau roman Razvan Ungureanu, de sustinere a abordarilor romanesti cu privire la Marea Neagra. Traian Basescu a apreciat ca declaratia lui Joschka Fischer inseamna ca alaturi de sustinerea de la Washington Romania deja are un puternic aliat european in Germania.

Totodata presedintele Romaniei a afirmat ca are incredere in faptul ca: "Tot mai multe tari europene vor intelege prioritatea unei politici dedicate Marii Negre si a unei politici dedicate diminuarii riscului conflictelor de tipul conflictului transnistrean".

Relatii excelente

Gemania sprijina in continuare Romania in procesul de aderare la UE, apreciaza eforturile facute de autoritatile de la Bucuresti in privinta concurentei, a justitiei si combaterii coruptiei, iar investitorii germani doresc sa dezvolte afaceri si sa se implice in marile privatizari din Romania, informeaza Mediafax.

Cancelarul german Gerhard Schröder a declarat ieri la finalul intrevederii cu presedintele Traian Basescu ca relatiile romano-germane sunt excelente. El a adaugat ca, de aceea, in intalnirea cu seful statului roman s-a discutat cu precadere despre procesul de aderare a Romaniei la UE.

Schröder a mentionat ca in 2004 Consiliul European a decis incheierea negocierilor de aderare a Romaniei si a stabilit ca data tinta de integrare 1 ianuarie 2007. Cancelarul german a mai spus ca tara sa doreste sa sprijine in continuare Romania pe acest drum.

Schröder a afirmat ca in cele trei puncte criticate anterior, respectiv concurenta, independenta justitiei si combaterea coruptiei, s-au facut "progrese remarcabile" si datorita eforturilor presedintelui Basescu. El a precizat ca acestea sunt punctele esentiale pe care Romania trebuie sa le rezolve pentru integrarea in UE de la 1 ianuarie 2007.

Cancelarul s-a declarat optimist in aceasta privinta, exprimandu-si convingerea ca nu va fi necesara aplicarea clauzei de salvgardare.

Schröder a mai spus ca Germania si Romania au o opinie comuna in privinta necesitatii existentei unei relatii transatlantice bune. La randul sau, presedintele Traian Basescu a declarat ca obiectivul vizitei sale la Berlin a fost sa consolideze sprijinul pe care Germania l-a acordat procesului de integrare a Romaniei in UE.

El a adaugat ca a considerat ca presedintele si cancelarul Germaniei trebuie sa fie informati in privinta demersurilor Romaniei pentru integrare, deoarece cel mai bine informati trebuie sa fie cei care te sustin.

Traian Basescu i-a multumit lui Gerhard Schröder pentru sprijinul in acest domeniu. Cancelarul german a mentionat unele relatii comerciale romano-germane: "Urmatoarele privatizari din Romania vor gasi cu siguranta si participarea capitalului german", a adaugat Schröder.

Traian Basescu a precizat ca Deutsche Bank este asteptata la marile privatizari din sectorul financiar-bancar din Romania, ca si Siemens la Electroputere Craiova. Seful statului roman a declarat si ca investitorii straini vor putea sa cumpere terenuri in Romania daca isi inregistreaza firma la Registrul Comertului din Romania.

El a dorit sa le faca si o recomandare investitorilor germani: "cumparati pamant acum, pentru ca peste cativa ani - adica din 2007 - vor fi mult mai scumpe, deoarece se vor alinia la preturile UE", a spus Basescu. Pe de alta parte, cancelarul german a apreciat noua politica externa a Romaniei in privinta regiunii Marii Negre.

"Salutam aceasta politica pentru ca ea aduce stabilitate in zona", a precizat Schröder. Traian Basescu a tinut sa precizeze ca Romania nu doreste sa-si aloce statutul de lider regional, dar cheama partenerii europeni sa constate ca in regiune se produce un proces de democratizare si ca se poate realiza stabilitatea si securitatea in zona Marii Negre.

Sprijin de la Parlamentul European

In urma intalnirii avute cu presedintele Traian Basescu la Berlin, Elmar Brok, seful Comisiei de Politica Externa a Parlamentului European, a afirmat ieri ca va incerca sa gaseasca o modalitate prin care sa se specifice mult mai clar in Tratatul de aderare a tarii noastre la UE conditiile in care va fi aplicata clauza de salvgardare si modul in care PE va avea un cuvant de spus daca se va ajunge

intr-o asemenea situatie, informeaza Rompres.

Elmar Brok s-a declarat foarte optimist in legatura cu faptul ca Romania si Bulgaria vor primi la 13 aprilie un vot "pentru" cu o larga majoritate parlamentara in cadrul PE, care urmeaza sa dea celor doua tari avizul conform.

Oficialul european a caracterizat drept interesanta discutia avuta cu presedintele Traian Basescu aratand ca este clar si pentru Bucuresti si pentru Bruxelles ca noul Guvern al Romaniei a facut mult pentru implementarea reformelor necesare aderarii la UE, dar, a adaugat Elmar Brok, mai sunt inca multe alte lucruri de facut.

Investitorii germani interesati de BCR, CEC si Electroputere

Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Republicii Federale Germania, Ludwig Georg Braun, a reafirmat ieri angajamentul oamenilor de afaceri germani de a participa la investitiile si privatizarile mari din Romania, precum CEC, BCR, Electroputere - a anuntat consilierul prezidential pe probleme economice Theodor Stolojan.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, aflat in vizita la Berlin, a avut o intrevedere cu Ludwig Georg Braun, prilej cu care a prezentat politica tarii noastre in domeniul mediului de afaceri, precum si recentele masuri luate de autoritatile de la Bucuresti, respectiv introducerea cotei unice de impozitare, si i-a invitat pe oamenii de afaceri germani sa investeasca in domenii diverse in Romania.

Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Republicii Federale Germania a propus ca pe viitor sa se realizeze un program prin care tineri romani sa fie trimisi in Germania pentru a lucra la firme importante, pentru a lua contact cu tehnologia de varf, precum si cu administrarea performanta.

"Romania are nevoie de aceasta sansa"

Cotidianul german Handelsblatt titreaza in editia de ieri "Romania are nevoie de aceasta sansa" interviul acordat de presedintele Traian Basescu, in contextul vizitei pe care seful statului roman o intreprinde la Berlin, informeaza Rompres.

Apropiata aderare a Romaniei la Uniunea Europeana si angajamentele Bucurestiului privind sustinerea reformelor interne, dar si relatiile romano-germane sunt temele principale ale interviului.

Intrebat de Handelsblatt daca apreciaza monitorizarea in problemele de coruptie, justitie si administratie drept un ajutor sau o atitudine paternalista din partea Uniunii Europene, presedintele Basescu afirma ca aceasta monitorizare este un ajutor.

Intr-o Romanie care timp de 15 ani a semanat de multe ori neincredere ca urmare a diferentelor dintre angajamente si fapte, monitorizarea este necesara si este o modalitate de credibilizare a actiunilor Romaniei si a administratiei sale, subliniaza in interviul sau presedintele Basescu. Multe din reperele negative ale anului 2004 deja nu mai sunt valabile in Romania, considera seful statului.

Solicitat sa comenteze afirmatia privind axa Washington-Londra-Bucuresti, presedintele Basescu afirma: "Marea Britanie este membra a Uniunii Europenene, iar SUA sunt un aliat traditional al Europei. Romania are ca prioritate integrarea in Uniunea Europeana. Avem insa nevoie de securitatea nationala, de securitatea flancului estic al NATO si al Uniunii Europene".

"Atunci cand judecati aliantele Romaniei sau parteneriatele strategice ale Romaniei trebuie sa tineti cont ca la numai cativa kilometri de frontiera de est a Romaniei se afla Transnistria, iar in nordul Marii Negre, alaturi de Transnistria, mai exista conflictele inghetate din Osetia de Sud, Nagorno-Karabah si Abhazia", subliniaza presedintele Basescu in interviul pentru Handelsblatt.

Progresele Romaniei

In interviul acordat sectiei romane a postului de radio Deutsche Welle Traian Basescu a cerut politicienilor germani ca: "Romania sa nu fie judecata pentru perioada 2000-2004 sau nu numai pentru acea perioada, ci as ruga politicienii germani care au suspiciuni cu privire la Romania sa priveasca si la ce s-a intamplat in ultimele 3 luni de la instalarea noii administratii".

Presedintele Basescu a mai declarat pentru Deutsche Welle in legatura cu retrasarea politicii externe romanesti ca: "Este foarte clar, pentru Romania, ca are o prioritate majora legata de evolutia ei catre UE (...) Este prioritatea nationala cea mai importanta. In acelasi timp, si poate in aceeasi masura, avem prioritati de securitate nationala.

Romania are la frontiera de est un conflict inghetat in Transnistria, un conflict care a generat un razboi moldoveano-transnistrean, care a fost la un pas sa antreneze si statele din zona; nu stim niciodata cand si cum va evolua acest conflict inghetat.

Din acest motiv, consideram ca prioritatea de securitate nationala pentru Romania este realizarea unor garantii ca acest conflict nu va afecta niciodata Romania si mai ales incercam sa cream conditii pentru stingerea lui, pentru dobandirea controlului integral al statului moldovean asupra propriului sau teritoriu".

Combaterea coruptiei

Basescu a declarat ca: "A inceput o lupta extrem de dura impotriva coruptiei, iata peste 40 de generali din Politia Romana destituiti, trecuti in rezerva si multi dintre ei intrati in anchete penale; 42.

000 de societati cu conturile blocate pentru ca au crezut ca isi pot permite sa nu plateasca obligatiile fata de bugetul de stat; Justitia a fost scoasa de sub influenta Guvernului, nu mai avem un control al Ministerului Justitiei asupra sistemului Justitiei romanesti in ansamblul ei.

Toate actiunile Guvernului, ale presedintelui Romaniei sunt indreptate catre stimularea institutiilor statului sa lupte eficient impotriva coruptiei.

Uitati-va la cateva cazuri de notorietate la nivel european, daca vreti, cazul RAFO-Onesti, care in sfarsit de luna trecuta a dus la arestarea marilor capi ai afacerii cu Rafinaria RAFO-Onesti, si veti avea in continuare foarte multe noutati in aceasta privinta.

Deci, eu cred ca politicienii care suspecteaza pe buna dreptate Romania ar trebui sa se uite totusi cu atentie si ce se intampla acum in Romania; sunt convins ca ne vor da mai mult credit decat pana acum".

Referitor la eventualitatea intoarcerii etnicilor germani in Romania, Traian Basescu a declarat: "Eu nu sunt partizanul unor discriminari pozitive, sa cream conditii pentru intoarcerea evreilor sau a germanilor.

Romania toata trebuie sa fie o tara in care sa se traiasca mai bine, sa dea sanse mai mari oricarui cetatean si atunci cu siguranta vor fi si destui etnici germani care au plecat si care vor dori sa revina, cum la fel vor fi si israelieni, si unguri care au plecat si vor dori sa revina.

Am convingerea ca intrarea Romaniei in UE va fi si ea un motor de stimulare a intoarcerii pe plaiurile natale a multor romani care au plecat si vor reveni".

Traian Basescu a precizat ca in relatiile dintre Bucuresti si Berlin: "Romania poate oferi Germaniei ceea ce deja ofera de multi ani, soliditatea unei relatii bilaterale durabile si oneste.

In al doilea rand, in Romania in momentul de fata investitorii germani ocupa locul doi ca volum de investitii cu o perspectiva de crestere extraordinara a investitiilor germane in Romania, mai ales dupa puternica reforma fiscala facuta incepand cu 1 ianuarie 2005, cand s-au creat conditii care stimuleaza extraordinar de mult investitiile.

In al treilea rand, Romania este o tara care prin asezarea ei la frontiera orientala a NATO, dar si a UE, este o tara care are nevoie de prietenia Germaniei, a Frantei, a tuturor tarilor puternice pentru ca la randu-i sa garanteze securitate si liniste pentru toata Europa. Nu-i usor sa fii la frontiera orientala a UE si intelegeti foarte bine ce spun, o zona complicata".

Intr-un alt interviu acordat saptamanalului german Der Spiegel care a aparut in editia de duminica, presedintele Basescu arata ca autoritatile romane sunt constiente de riscurile unei aderari rapide, insa tara noastra isi mentine termenul tinta 1 ianuarie 2007 si isi asuma raspunderea pentru aplicarea masurilor dificile care-i mai stau in fata.

Presedintele Basescu isi arata astfel convingerea ca parlamentarii europeni vor acorda Romaniei la 13 aprilie sansa de care are nevoie.

Mai mult, Traian Basescu afirma in interviul citat ca vizita sa la Berlin nu are drept scop neaparat cautarea sprijinului german pentru ravnita aderare a Romaniei la UE, pentru ca "acest sprijin este acordat de ani de zile" si nu ar trebui sa lipseasca pe ultimii metri ai integrarii.