Toata presa romaneasca s-a inghesuit la gardul Casei Scanteii sa ia pulsul inclestarii dintre actionarii majoritari ai ziarului "Adevarul" si baronii albastri (Ursu, Chireac, Munteanu) in frunte cu marchizul cameleonic Cristian Tudor Popescu.

Dar ce se ascunde cu adevarat dupa gard, respectiv sumele si actionarii reali ai "Adevarului", aflati numai sarind parleazul "Academiei Catavencu".

Adevarul a tinut cont de banii de buzunar

Toata presa romaneasca s-a inghesuit la gardul Casei Scanteii sa ia pulsul inclestarii dintre actionarii majoritari ai ziarului Adevarul si baronii albastri(Ursu, Chireac, Munteanu) in frunte cu marchizul de ChaChel, Cristian Tudor Popescu.

Misterul Adunarii Generale a Actionarilor de la Adevarul S.A. (in alta tara, cel mai discret si serios eveniment din viata unui trust de presa) a fost in Romania un prilej de dezbatere nationala.

Si pe buna dreptate, pentru ca cititorul nu mai intelege cine e in posesia Adevarului : cei care detin in proprietate cele mai multe actiuni sau cei care scriu ziarul si negociaza printr-un bar cu Puterea cele scrise in contul publicitatii care se-mparte actionarilor?!

De fapt, intr-un Consiliu de Administratie ar trebui sa se regaseasca ambele grupuri de interese(profesional si patronal) si prin vot sa reiasa strategia comerciala si editoriala a oricarui ziar. Atat de simplu functioneaza!

Care a fost baiul si malaiul la Adevarul

Daca facem abstractie de scenariile dragi cafenelelor politice prin care actionarul majoritar a fost strans cu usa penala de catre presedintele Basescu pentru schimbarea "necrutatorului cu spume" CTP (lucru dezmintit categoric de Palatul Cotroceni) atunci ne-ndreptam cu pasi usori spre o realitate a caror meandre sunt tot

atat de concrete ca salariul de 10.000 de euro al celui mai mare tensimen dintre ziaristi.

Bunaoara, baiul la Adevarul a fost profitul si nu politica ziarului (actionarii fiind mult mai apropiati de vechea Putere n-ar fi avut prea mult impotriva singurului ziar care l-a declarat pe Traian Basescu-"corupt"-)!

Profit (22 de miliarde pe 2004) destul de vaduvit de salariile uriase ale baronetilor cat si de firmele lor personale de publicitate prin care se topea o buna parte din profitul actionarilor (stau martore contractele de publicitate aflate in posesia reprezentantului actionarilor majoritari, Ana Maria Tinu).

Asadar actionarii au vrut sa desparta conducerea comerciala de cea editoriala excluzandu-i pe saracii bogati ziaristi din Consiliul de Administratie dar nu si din Consilul Director (responsabil cu politica editoriala), ceea ce a dus, in cele din urma, la despartirea cu spume a celor patru de ziarul Adevarul si infiintarea unui alt ziar cu

banii unui alt milionar "idealist", al carui nume il vom publica intr-un numar viitor.

Cine sunt de fapt actionarii ziarului Adevarul. Averea CTPeului

La inceput a fost redactia, cea care a trecut din domeniul public Scanteia in domeniul privat Adevarul, raposatul Dumitru Tinu cumparand usor, usor 70% din actiunile celorlalti ziaristi cu bani din sursa necunoscuta dar banuita.

Cristian Tudor Popescu, posesorul unei Dacii B-01-VYD (la vedere populara) si-a vandut la randul sau partea de actiuni alaturi de ceilalti ctitori ai dumnescrisului la Adevarul. Asadar, fara sa faca nimic, trotkistul cu trening de parada a obtinut pe partea sa nici mai mult nici mai putin 1.200.000 de dolari.

Daca te duci la registrul Comertului ai sa vezi ca la Adevarul 83% din actiuni le detine Ana Maria Tinu, un fost ziarist Ioan Lazar cu 10% si alti minoritari mai putin semnificativi.

Daca nu te duci insa la registrul Comertului Roman si te bazezi pe ce detin niste casute postale intarite notarial dar secret ai sa gasesti in cadrul celor 83% o alta configuratie (altfel destul de logic ca fiica lui Dumitru Tinu sa nu aiba mai mult decat putea mosteni de la tatal sau):

Fahti Taher ( om de afaceri roman cu vreo trei cetatenii arabe, actionar la Hotelul Marriot, Orizont, Excelent, etc) 51%, Viorel Hrebenciuc (fara comentarii) 10%, Ana Maria Tinu 22%.

Va urma