La discutiile privind contractul de securizare a frontierelor, semnat de guvernul PSD cu firma EADS, participa o delegatie a Ministerului de Interne, una din partea EADS si alta din partea Uniunii Europene. Mesajul cu care merg reprezentantii Ministerului de Interne la comisia pentru extindere a Uniunii Europene pare clar.

Dupa cum declara ministrul de Interne, se va merge pana la anularea contractului cu EADS daca acesta nu va fi refacut pentru a fi evitate cheltuieli inutile de sute de milioane de dolari.

Cea mai mare problema, in opinia reprezentantilor Ministerului de Interne, este legata de faptul ca respectivul contract, semnat de guvernul PSD, se suprapune in unele zone de granita cu mai multe programe Phare, programe care au acelasi obiectiv si pentru care comunitatea europeana a alocat sume importante de bani.

Potrivit estimarilor Ministerului de Interne ar fi vorba de suprapuneri de peste 400 milioane de euro. Valoarea minima a contractului incheiat de guvernul precedent cu firma EADS este de 650 de milioane de euro, suma ce ar putea creste in functie de etapele realizarii proiectului si de pretul subansamblelor.

De altfel, o alta nemultumire a ministrului de Interne este legata de dreptul firmei EADS, stabilit prin contract, de a-si alege furnizorii de subansamble fara sa consulte pe cineva si fara ca pretul sa fie cunoscut de statul roman - partener al contractului.

De asemenea, sistemul radio propus de EADS este neconform cu standardul european, partea romana cerand inlocuirea lui cu standardul TETRA.

O alta obiectie este ca, intr-o prima etapa a implementarii contractului care se incheie in decembrie 2006, nu este prevazuta securizarea frontierelor de est.