Romania si Ucraina au decis sa reia negocierile privind canalul Bistroe si delimitarea platoului continental, in paralel cu procesul de la Haga.

Ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a convenit ieri, la Kiev, impreuna cu omologul sau numit dupa schimbarea de putere din Ucraina, Boris Tarasiuk, reluarea consultarilor la nivel de experti in diferendul canalului Bistroe si cel privind delimitarea platoului continental din Marea Neagra.

Cei doi ministri au cazut de acord ca echipele de experti sa se intilneasca, in cel mai scurt timp, la Tulcea, pentru a relua discutiile cu privire la canalul Bistroe.

Dupa ce a asigurat Kievul ca Romania va participa la conferinta internationala de la Odessa privind constructia canalului, Ungureanu a afirmat ca Bucurestiul vrea respectarea prevederilor internationale de mediu referitoare la Delta Dunarii.

La capitolul delimitarii zonelor economice exclusive ale platoului continental, Tarasiuk si Ungureanu au convenit, de asemenea, redeschiderea negocierilor, in paralel cu actiunea intentata de Romania la Curtea de la Haga.

„Pe de o parte, vom lasa Curtea de la Haga sa-si faca treaba, dar pe de alta, redeschidem canalul de comunicare sa vedem daca, in aceasta noua perspectiva, putem rezolva aceasta situatie", a spus Ungureanu.

Cei doi ministri au mai discutat despre Transnistria – zona de conflict pentru care Ucraina pregateste un plan propriu de solutionare – si despre drepturile minoritatilor romana si ucraineana din cele doua tari, convenind reluarea activitatii comisiei bilaterale de monitorizare in acest domeniu.

„Delegatia romana a fost bine pregatita, cu argumente probate de harti si documente. Pentru prima data s-au discutat transant chestiunile de mediu si incalcarea conventiilor semnate in aceasta privinta.

Oficialii ucraineni au raspuns ca neintelegerile si proasta comunicare s-au datorat vechiului regim si ca partea romana nu trebuie sa puna o eticheta ireductibila pentru tot ce s-a intimplat", explica Liviu Mihaiu.

Calin Stoica-Diaconovici, Alexandra Badicioiu