Procurorul general Ilie Botos se tot invirte in jurul cifrei de 500 de milioane de dolari. Suma cu care „poate fi cumparata toata presa" a izvorit din conductele RAFO.

Firmele implicate in „afacerea RAFO", care au transferat 500 de milioane de dolari din Romania intr-un paradis fiscal din Statele Unite ale Americii, fac parte din grupul VGB, a precizat, ieri, Biroul de Presa al Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ).

Reprezentantii Parchetului au nominalizat doua dintre aceste firme - VGB Impex si VGB Oil - cu precizarea ca transferurile de bani au fost facute prin mai multe firme din cadrul VGB.

Trei dintre actionarii principali si administratori ai firmelor din grupul VGB, Constantin Margarit si fratii Octavian si Alexandru Iancu, au fost arestati pe 15 decembrie de magistratii Tribunalului Bucuresti, la cererea procurorilor care ancheteaza legaturile de afaceri dintre RAFO si VGB.

In acest moment, firma VGB Oil detine 50% dintre actiunile societatii Balkan Petroleum, care administreaza in prezent rafinaria RAFO.

Discutiile Botos-Freedom House

Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a sustinut in discutiile cu specialistii Freedom House si, mai apoi, intr-un comunicat al Parchetului, ca cei 500 de milioane de dolari (aproape 15 mii de miliarde de lei) au fost transferati in SUA pentru a fi folositi in finantarea unei campanii de presa indreptate impotriva procurorilor care se ocupa de dosarul RAFO.

In acest context, Botos a apreciat ca aceasta suma este de ajuns pentru a cumpara in 24 de ore toata presa din Romania si a pronuntat numele a doua institutii media: cotidianul „Romania libera" si televiziunea Antena 1, care ar fi finantate din banii RAFO.

Dupa ce discutia sa cu expertii Freedom House a devenit publica, Botos si-a retras afirmatiile initiale si a sustinut ca doar „suma este reala", iar referirile la finantarea presei cu acesti bani reprezinta doar o ipoteza de lucru si nu o certitudine.