Pietele de capital din regiunea central-rasariteana a Europei si-au pastrat atractivitatea si in luna februarie a acestui an, o luna favorabila investitiilor, in care indicii principali ai acestor piete au cunoscut cresteri spectaculoase, ocazie cu care au stabilit noi maxime istorice.

Diferenta consta insa in faptul ca, daca in ianuarie piata de capital din Romania aducea cele mai mari beneficii investitorilor, in luna februarie aceasta piata, desi a crescut, a fost devansata de cresterile spectaculoase inregistrate in tari ca Slovacia, Bulgaria sau Ungaria.

In Romania, la BVB au existat si perioade de scaderi semnificative si de stagnari ale pietei, iar la BER s-a impus o tendinta de usoara scadere, in timp ce in celelalte tari din regiune pietele bursiere au cunoscut un sir aproape neintrerupt de cresteri.

Bursa din Slovacia a crescut constant

Cu o evolutie modesta in ianuarie, bursa din Slovacia se detaseaza in a doua luna din acest an la nivelul cresterilor celor mai importanti emitenti. Astfel, indicele celor mai lichide companii, SAX, a crescut fata de ianuarie cu 33,75%, remarcabil fiind faptul ca doar intr-o singura zi a scazut, si atunci cu o mica amploare.

Capitalizarea pietei a ajuns la peste 5,6 miliarde USD, in crestere cu 18,3% fata de luna ianuarie.

Si bulgarii au inregistrat cresteri

O evolutie similara a inregistrat si bursa din Bulgaria, unde indicele SOFIX a crescut cu aproape 27%, stabilind un nou maxim istoric deasupra pragului de 900 de puncte. In acest an indicele a urcat cu 45%, iar fata de aceeasi perioada a anului trecut cu aproape 100%.

Primele zile ale lunii au fost zile de scadere, insa ulterior, pana la final, piata s-a inscris pe o panta de crestere sustinuta, la vecinii nostri din sud.

Bursa maghiara a stabilit un nou maxim istoric

O piata de capital mult mai stabila, cum e cea din Ungaria, a cunoscut de asemenea o evolutie foarte buna in februarie, dupa ce in luna precedenta crescuse usor. Indicele BUX a avut putine zile de scadere, in timp ce in unele sedinte de crestere a inregistrat salturi remarcabile, astfel incat in luna februarie a urcat cu 18,2%, depasind pragul de

18.000 de puncte si stabilind un nou maxim istoric deasupra acestuia.

In primele doua luni ale acestui an piata bursiera maghiara a realizat jumatate din cresterea anului 2004, in conditiile in care BUX a urcat cu aproape 25%, fata de cresterea de 57% de anul trecut.

Bursa romana s-a mai domolit

Daca in ianuarie Bursa de Valori Bucuresti inregistra cea mai buna evolutie din regiune, in luna februarie nu a mai fost asa. Piata a crescut, fiind atinse maxime istorice de tranzactionare pentru mai multi emitenti, insa dinamica nu a fost la fel de buna.

Indicele BET a mai castigat 10,3% fata de luna anterioara, iar fata de perioada similara a anului trecut prezinta o crestere de peste 141%.

Tendinta generala a fost pozitiva, insa, spre deosebire de cazurile anterior prezentate, au existat zile de scaderi puternice.

Bursa Electronica Rasdaq este singura pentru care luna februarie a fost una de scadere, desi aceasta scadere nu a avut o amploare mare.

Indicele compozit Rasdaq-C a scazut, de exemplu, cu 2,4% fata de ianuarie, luna in care crescuse cu peste 18%.

Valoarea totala de tranzactionare a depasit 48 milioane USD, putin mai mult decat in luna trecuta, iar cel mai tranzactionat emitent, dintre cei cu lichiditate mare, a fost tot Socep Constanta, cu un rulaj de peste 3 milioane USD.