Consiliul de Supraveghere al Bancii Comerciale Romane (BCR) va avea un nou presedinte: liberalul Sebastian Vladescu, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor in guvernul Mugur Isarescu, urmeaza sa-i ia locul reprezentantului PSD Horia Neamtu, al carui interimat expira luna viitoare.

Potrivit unor surse guvernamentale, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) - reprezentant al statului ca actionar principal al BCR, cu o participatie de 36,88%, va propune Adunarii Generale a Actionarilor aprobarea candidaturii lui Vladescu.

La sfarsitul lunii octombrie 2004, in functia de presedinte al Consiliului a fost numit Horia Neamtu, anterior deputat PSD, locul fiind eliberat de Florin Georgescu, care a preluat postul de prim-viceguvernator al Bancii Nationale.

Georgescu a condus Consiliul de Supraveghere al BCR de la sfarsitul lunii aprilie 2004 si pana in septembrie. Intre timp, Nicolae Danila a continuat sa detina pozitia de presedinte executiv al bancii, alaturi de un Comitet de Directie din care mai fac parte patru vicepresedinti.

Pentru preluarea conducerii Consiliului de Supraveghere al BCR, Sebastian Vladescu trebuie sa primeasca acceptul celor doi actionari straini ai bancii - BERD si IFC, care au platit anul trecut 222 milioane de dolari pentru preluarea unui pachet de 25% plus doua actiuni BCR.

Cei doi actionari sunt reprezentati in Consiliul de Supraveghere de Thomas Krayenbuehl, numit la propunerea IFC in functia de vicepresedinte, si de Oliver Greene, din partea BERD.