Asociatia Pro Democratia a lansat miercuri lucrarea "Alegeri la limita democratiei. Analiza procesului electoral din Romania".

Lucrarea prezinta contextul politic din toamna anului 2004, cadrul legislativ al alegerilor parlamentare si prezidentiale, desfasurarea acestora, finantarea campaniei electorale si sunt propuse o serie de recomandari privind imbunatatirea procesului electoral din Romania.

Asociatia Pro Democratia face publice probe privind fraudarea alegerior prin votul multiplu si dimensiunile acestuia. Dovezile prezentate au aparut in urma investigatiei realizate de membrii Clubului APD Bucuresti in judetul Ilfov.

Din datele furnizate din APD rezulta ca in timpul investigatiei au fost analizate listele permanente cu numele a aproximativ 10.000 de locuitori din judetul Ilfov care au votat la 28 noiembrie 2004, precum si a listelor speciale de tip I si II in care au fost inscrise aproximativ 20.000 de nume.

Rezultatele investigatiei arata ca 351 de alegatori, reprezentand 3,76% din cei 9.322 de cetateni care si-au exprimat optiunea electorala la sectiile la care au fost arondati, au votat de cel putin doua ori pe teritoriul judetului Ilfov.

Intr-un clasament al localitatilor din judetul Ilfov in care s-au operat voturi multiple de una aceeasi persoana, se detaseaza comuna Moara Vlasiei, cu 184 de alegatori, si Stefanestii de Jos, cu 47 de alegatori.

In conferinta de presa, Cristian Parvulescu si-a exprimat speranta ca rezultatele verificarilor pe care APD le-a realizat in judetul Ilfov vor constitui un sprijin pentru institutiile statului de drept, in vederea extinderii investigatiilor la nivel national.

Pentru eliminarea fraudelor electorale, a spus Parvulescu se impune un cod electoral, respectiv o lege unica de armonizare a legislatiei in domeniu.