Birocratia europeana, criteriile restrictive de selectie, precum si numeroasele "scapari" ale autoritatilor romane terorizeaza potentialii solicitanti de finantari. Solutii exista, dar nu sunt foarte comode nici pentru unii, nici pentru ceilalti.

Intreprinzatorii nu s-au obisnuit, dupa mai bine de cinci ani de finantari europene consistente, cu gandul ca toate acele proceduri stufoase trebuie respectate cu sfintenie.

Astfel, ei propun "simplificarea documentatiei ce trebuie intocmita pentru a accesa fondurile", conform unui studiu recent realizat de catre Consiliul National pentru IMM Private din Romania (CNIPMMR).

Raspunsul autoritatilor este clar: "desi anumite cerinte privind raportarile si platile sunt dificile, ele sunt totusi necesare pentru a asigura transparenta utilizarii banilor publici care vin de la Bruxelles. Facem tot ce putem pentru a reduce birocratia aparenta, dar exista anumite limite", spune Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania.

Cine nu intelege treaba aceasta poate sa-si ia adio de la finantare si acum, si dupa 2007. Drept dovada, aproximativ 10% din proiectele aprobate in cadrul a trei programe Phare au fost reziliate.

Dintre motivele rezilierii contractelor, pe primul loc se situeaza "nerespectarea regulilor Phare si a prevederilor contractuale, mai ales cele referitoare la procedurile de achizitie si regulile de origine, raportari intarziate" si asa mai departe, dupa cum explica Gabriel Friptu, director general al Directiei Generale de Dezvoltare Regionala din cadrul Ministerului Integrarii Europene.

Pe langa micile probleme generate de mentalitatea romaneasca, conform careia multe detalii pot fi omise, o cauza majora pare sa fie "lipsa de informare a beneficiarilor, inclusiv limbajul utilizat in ghidul solicitantului", recunoaste Gabriel Friptu. Iar aceste informatii nu pot ajunge de unele singure la intreprinzatori. Asadar, autoritatile sunt vinovate in egala masura de esecuri.

Firmele acuza, in proportie de peste 50%, "lipsa de transparenta" in aplicarea procedurilor de evaluare ca principala problema in accesarea fondurilor. Urmeaza, in acelasi spirit, pe lista revendicarilor, lipsa de comunicare intre finantatori si beneficiari, mediatizare insuficienta, precum si atitudinea presonalului din autoritatile de gestiune a programelor.

Autoritatile spun ca lucrurile se vor imbunatati. Ar fi si cazul, spunem noi, avand in vedere programele europene mult mai complexe care urmeaza. "Phare este un program de pregatire. Consideram ca prin acesta invatam cu totii, astfel incat sa putem functiona mai bine cand vor veni fondurile structurale", este raspunsul oficialilor.

Printre solutiile sugerate se numara realizarea unui "ghid al finantarilor" pentru IMM, similar cu cel pentru ONG, precum si "implicarea mai multor institutii si organizatii in procesul de gestiune a fondurilor si comunicare", spune Giorgio Ficarelli, Seful Departamentului de coordonare a asistentei de preaderare, Delegatia CE.

Cat priveste teancul de documente care trebuie completate pentru a obtine finantare, solutia identificata de Cristina Manescu, coordonatorul sectorului IMM din partea Delegatiei, este dezvoltarea pietei firmelor de consultanta. "Apelati la un specialist care sa va ajute. Este varianta optima", conchide aceasta.

Poate, in acest fel, nu va mai fi nevoie ca solicitantii sa incerce de doua sau mai multe ori sa obtina finantare, asa cum au declarat 40% dintre intreprinzatori.

Cauzele dificultatilor in accesarea fondurilor

Peste doua treimi din firmele mici si mijlocii considera ca procedurile birocratice si greoaie le impiedica sa obtina finantari.

Cat de realiste sunt propunerile firmelor

• Imbunatatirea planificarii programelor de finantare, pentru a include obiective adecvate de dezvoltare a IMM-urilor - realizabil

• Diversificarea domeniilor de activitate pentru care se acorda fonduri – partial realizabil

• O mai buna mediatizare – realizabil

• Simplificarea documentatiei – nerealizabil

• Amplificarea transparentei in aplicarea procedurilor – in comisiile de evaluare sa participe intotdeauna si reprezentantii ai organizatiilor de IMM-ur – putin realizabil

• Diminuarea aportului propriu – nerealizabil

• Organizarea de cursuri de instruire pentru intreprinzatori – realizabil

• Elaborarea unui Plan national de pregatire a accesarii fondurilor structurale – teoretic, realizabil.