articol preluat din Cotidianul

Jucator activ pe bursa inainte de a deveni ministru, Ionut Popescu a inceput sa miste piata de capital asa cum doreste. Aminarea introducerii impozitului de 10% pe cistigurile de pe piata de capital pina la 1 mai a readus speranta la BVB.

Dupa doua saptamini de cadere, indicii bursieri si-au revenit ieri. Astfel, indicele bursier BET a inchis sedinta de tranzactionare cu o crestere de 1,04%, iar indicele societatilor de investitii financiare a suferit o mica scadere de 0,35%. Chiar daca sint slabi, cei doi indicatori dau un semnal bun jucatorilor de pe piata de capital.

Curios, dar cresterea survine dupa ce cu o zi inainte ministrul Finantelor, Ionut Popescu, declarase ca amina decizia de introducere a majorarii impozitului pe cistigurile la bursa pina la 1 mai 2005, fata de 1 aprilie 2005 cum era anuntul initial.

Ce spun brokerii

„Este adevarat, bursa a dat astazi un semnal bun si speram ca zilele urmatoare sa-si reia cresterea", spune Eduard Gunescu, directorul SSIF Swiss Capital.

Domnia sa este de acord ca bursa este sensibila la zvonuri sau la anumite declaratii politice, insa nu doreste sa comenteze cresterea de ieri si anuntul ministrului Ionut Popescu, legat de aminarea majorarii impozitului de pe piata de capital pina la data de 1 mai a.c.

„Imi place sa cred ca noi romanii sintem mai apropiati de valorile europene decit de obiceiurile din Balcani", a mai adaugat Eduard Gunescu.

Coincidente periculoase

Aminarea impozitului de 10% pe cistigurile de pe piata de capital pina la data de 1 mai 2005 a creat risete printre jucatori. Si asta datorita faptului ca zilele trecute ministrul Finantelor, Ionut Popescu, declarase ca doreste sa-si vinda o parte din actiunile detinute deoarece are nevoie de bani. Si asta chiar inainte ca impozitul de 10% sa fie introdus. Interesante coincidente.

Dan Odagiu, Cotidianul - 24 martie 2005

Ministrii vor sa-si vanda actiunile inainte de a fi impozitate

articol preluat din Curentul

Decizia unilaterala a ministrului finantelor, Ionut Popescu, de a devansa termenul de majorare a impozitului pe actiuni, de la 1 aprilie la 1 mai, a starnit mari suspiciuni in randul jucatorilor de pe piata de capital, si nu numai.

Investitorii cred ca Popescu a luat aceasta masura pentru a-si acorda ragaz in vederea lichidarii propriului portofoliu de actiuni detinut la Bursa, in conditii cat mai avantajoase pentru el. Coincidenta sau nu, demnitarul a anuntat ca isi va vinde toate actiunile, deoarece are nevoie de lichiditati "pentru a-si construi o casa".

Potrivit anexei la declaratia de avere, suma totala a valorilor mobiliare ce figureaza pe numele sau si al sotiei depaseste 600.000 de euro. Majoritatea actiunilor detinute de familia Popescu apartin unor companii profitabile, cotate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti.

Un alt jucator impatimit pe piata de capital, care ar putea profita de aceasta conjunctura, este presedintele AVAS, Gabriel Zbarcea, care are peste sase miliarde de lei investite in actiuni cotate la BVB si Rasdaq.

La inceputul mandatului, chiar Ionut Popescu declara ca "ministrii n-ar trebui sa joace la Bursa", acestia detinand informatii confidentiale, care i-ar putea avantaja, in raport cu ceilalti jucatori.

Ministrul finantelor nu este singurul membru al actualului cabinet care detine titluri la Bursa, insa, cu siguranta, este cel mai reprezentativ. Spre deosebire de ceilalti membri ai executivului, investitori pe piata de capital, acesta a fost singurul care a anexat declaratiei de avere numele societatilor la care detine actiuni.

Popescu admitea la acea data ca pretul actiunilor poate fi influentat de anumite situatii, respectiv declaratii cu referire la unele societati ale caror actiuni sunt cotate la Bursa. Asta in contextul in care pietele de capital dezvoltate din strainatate pot fi influentate de orice actiune sau afirmatie a politicienilor.

Insa, spunea el, atata vreme cat legea nu-i interzice, poate sa vanda si sa cumpere actiuni. Totusi, ministrul Popescu a renuntat la acest gen de tranzactii, incepand din 3 ianuarie 2005 si, totodata, a spus ca va solicita Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare sa ceara amendarea Legii anticoruptiei, in sensul interzicerii oricarui demnitar sa mai faca operatiuni pe piata de capital.

Majoritatea titlurilor aflate in portofoliul familiei Popescu (vezi tabelul alaturat) sunt cotate la categoria l a Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Toate sunt profitabile si se afla in topul tranzactionarilor, adica sunt considerate atractive de catre oricare investitor de pe piata de capital.

In afara acestora, Popescu detine actiuni si la societati tranzactionate la Bursa Electronica Rasdaq, dar si acelea sunt companii profitabile din domeniul confectiilor, alimentar sau al mobilei. Am incercat, pe tot parcursul zilei de ieri, sa obtinem unele explicatii si clarificari din partea dlui ministru Popescu, dar nu am reusit. Vom reveni.

Dana Banzea, Curentul