Belgradul a detronat capitala Romaniei in clasamentul oraselor in care se traieste ieftin. Dupa aderare, viata se va mai scumpi.

Bucurestiul a pierdut pozitia de cel mai ieftin oras din Europa, potrivit unui top mondial realizat de Economist Intelligence Unit referitor la costul vietii. In clasamentul celor 124 de orase, capitala Romaniei este, in acest an, pe locul 109, in urcare fata de pozitia ocupata anul trecut, 115, loc care ii conferea statutul de cel mai ieftin oras din Europa.

Acum, aceasta pozitie este ocupata de Belgrad, care se plaseaza pe locul 111, in urcare cu doua pozitii fata de anul trecut. Cele mai scumpe destinatii au ramas, si in acest an, orasele din vestul Europei, acestea ocupind 16 din primele 20 de pozitii. Nici un oras din Statele Unite nu este in topul primelor 20 de orase din lume.

Abia New York-ul, cel mai scump oras din SUA, este pe locul 23, dar viata este mai ieftina decit in Dublin. Cel mai ieftin oras din lume a ramas tot Teheran, la fel ca si in cazul ultimului clasament realizat in urma cu sase luni. Potrivit studiului EIU, patru dintre cele mai putin costisitoare cinci orase din lume se afla in Asia.

Impactul economic al aderarii la Uniunea Europeana a fost vizibil la nivelul costurilor de trai in noile state membre: Budapesta a consemnat cea mai semnificativa urcare in clasamentul mondial, de pe locul 96 pe 81. La rindul lor, Varsovia si Praga (cel mai scump oras dintre noile state membre) au avansat cite 11 pozitii.