Avand in vedere multiplele probleme aparute in ultima vreme in legatura cu libera circulatie a cetatenilor romani in Europa, Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT) informeaza cu privire la conditiile care trebuie indeplinite in acest moment, pentru a circula liber.

Iata care sunt aceste conditii:

* bilet de calatorie dus-intors;

* asigurare medicala pe intreaga durata a sederii (de preferat minimum 7 zile, patru zile pe drum si minim trei de sedere);

* pasaport valabil minimum 6 luni de la data plecarii din Romania.

in plus:

* Pentru cei care merg la munca legal sau in calatorie de afaceri: contract de munca in original sau viza de munca ori invitatie din partea partenerului de afaceri. Sunt preferate traducerile in limba romana ale acestor acte, deoarece ofiterii romani nu sunt obligati sa cunoasca limbi straine.

* Pentru turisti: voucher la hotel in original (de preferat minimum 5 zile) cu servicii confirmate din strainatate si platite in avans la agentia de turism, chitanta care sa certifice plata serviciilor.

* Pentru cei care isi viziteaza rudele, este necesara o invitatie in original facuta printr-o autoritate a statului de destinatie (ex. primarie), de preferat tradusa si legalizata in limba romana.

Aceste conditii nu se regasesc cumulativ nici in legea romana, nici in conventia Schengen si nici nu sunt cerute de toate statele, dar sunt cele solicitate in practica, in acest moment.

In lipsa unor comunicari oficiale in acest sens, ANAT informeaza pe toti cei care doresc sa circule prin Europa ca, daca indeplinesc aceste conditii, au sanse minime de a fi returnati la frontiere, indiferent daca este vorba de cea romana sau de cele ale spatiului Schengen.