Fostii consilieri ai lui Adrian Nastase sunt mai avuti decat cei ai premierului Calin Popescu Tariceanu, aflati la inceput de mandat. Scorul este de 13-9 la masini si de 8,3 miliarde-6,9 miliarde de lei in favoarea consilierilor fostului premier Nastase. Situatia se inverseaza la conturile in dolari si revine pe pozitie la cele in euro.

Clasamentul va fi foarte interesant dupa iesirea din functiile din Palatul Victoria.

Consilieri in Guvern de peste 6 miliarde

Fostii consilieri ai lui Adrian Nastase de la Palatul Victoria sunt mai avuti decat cei ai premierului Calin Popescu Tariceanu. Au conturi mai grase in banci si masini mai multe. Scorul este de 8,3 miliarde lei-6,9 miliarde lei si de 13-9 la masini in favoarea consilierilor lui Nastase.

Atat consilierii fostului premier Adrian Nastase, cat si ai lui Tariceanu au masini de ultimul racnet. Diferenta este ca cei ai lui Nastase au ceva mai multe: 13 autoturisme, dintre care doar vreo doua sunt Dacii vechi. In schimb, sfatuitorii lui Tariceanu au in proprietate 9 masini, si doar una face nota discordanta, fiind un Oltcit. Si la conturi si depozite consilierii lui Nastase domina.

Facand un calcul al sumelor inscrise in declaratiile de avere si ale unora si ale altora, am constatat ca in conturile in lei ale consilierilor lui Nastase se regasesc nu mai putin de 400 de milioane de lei, in timp ce in cele ale consilierilor actualului sef al Guvernului sunt 1.944.000.000 de lei.

Mai avuti sunt consilierii lui Nastase la conturile in euro: 260.436 de euro, fata de 57.924 de euro cat au strans prin banci consilierii lui Tariceanu.

Rolurile se inverseaza insa la conturile in dolari, unde consilierii actuali au adunat 122.400 de dolari, spre deosebire de cei ai lui Nastase, care au 74.564 de dolari.

Calculand la cursul valutar al zilei sumele in euro si in dolari, rezulta ca fostii consilieri au aproximativ 8.3 miliarde de lei in banca, in timp ce actualii au cu aproape doua miliarde mai putin, respectiv 6,9 de milioane de lei. Dar cam care este averea consilierilor fostului si actualului premier?

ACTUALII CONSILIERI. Unii sunt saraci. Altii au doar un apartament la bloc si ceva bani pusi deoparte. Sunt insa si altii cu averi consistente. Acestia sunt consilierii premierului Calin Popescu Tariceanu, dupa cum reiese din declaratiile de avere prezentate pe site-ul Guvernului. Cei mai putin avuti sunt consilierii personali ai premierului Tariceanu.

Din cei sase, patru spun ca nu au nimic si doar doi au declarat ca detin cate un apartament si nimic mai mult. Lucrurile se schimba insa la consilierii de stat: unii au cat sa le ajunga si altii cat sa mai si dea.

In topul celor mai bogati consilieri intra Moisescu Vlad, care are doua terenuri, o casa de locuit, una de vacanta, un autoturism CitroIn Xsara, conturi de 60.000 dolari si 60.000 euro si, basca, actiuni la patru societati comerciale.

Ion Popa, consilier "mostenit" de la Guvernul Nastase, este proprietarul unui teren intravilan, al unui apartament si al unei case de locuit.

Mai are un autoturism Ford Mondeo, un depozit de 1.062.000.000 lei si conturi de 5.000 de dolari si 32.000.000 lei, precum si actiuni la o societate comerciala, avand 2.213 parti sociale in valoare de 221.300.000 de lei.

Popa a tinut sa precizeze ca autoturismul, depozitul in lei si actiunile la societatea comerciala apartin sotiei sale inca de la cumparare, respectiv achizitionare. Un alt "bogat" este consilierul Chertes Mircea Lucian care detine terenuri, o casa, un autoturism Audi si un BIPED si are 70% din actiuni la o societate.

Costescu Octavian are doar un autoturism Oltcit din 1991, dar aceasta nu inseamna ca nu are 3 apartamente, conturi de 1.350 de euro, 300.000.000 lei si 4.200 de dolari.

La polul opus se afla consilierul Nicoara Romeo, care are doar un autoturism Opel, si acesta "in patrimoniul unei firme", Talos Gheorghe Mirel, care nu detine decat un apartament si, cel mai sarac dintre consilierii de stat, Orasanu Razvan, care nu are nimic, potrivit declaratiei sale de avere.

FOSTII CONSILIERI. Consilierii lui Adrian Nastase nu se lasa nici ei mai prejos. Dimpotriva. Au conturi grase in banca si masini de ultima generatie.

Cu o avere deloc de neglijat este Florin Lupescu, care, pe langa un apartament, detine un depozit si un cont curent in valoare de 200.000.000 lei, dar si Dumitru Cioflina, proprietar al unui apartament, al unui autoturism Volswagen si al unui depozit de certificate de trezorerie in valoare de 220.000.000 lei.

Fostul consilier David Mihai are 40 ha teren agricol, 2 apartamente si depozit de 143.500 euro in Marea Britanie, Sabin Pop detine doua autoturisme, Volswagen si Peugeot, un teren intravilan si un apartament.

Adrian Stefan Constantinescu este posesorul unui apartament, al unui autoturism Opel cumparat in 2004 si al unor depozite bancare in euro si dolari, in valoare totala de aproximativ 50.000 euro.

Sunt si consilieri care au ceva mai mica avere, precum Razvan Alexandru Popa, fost consilier personal al lui Nastase, care are doar conturi de 15.000 dolari in SUA si un depozit de 6.000 euro in tara, si Elena Dumitru, proprietara doar a unui apartament.

Fostul consilier Valentin Mocanu este si el posesorul unei averi ce include un apartament si o Dacia 1310, in timp ce Mariana Alexandrescu are un autoturism Dacia 1310, fabricat in 1988, dar – de ce nu? – si o "ambarcatiune M3". Singurul care nu are nimic este fostul consilier personal Nicolae Roxana Simona, dar declaratia acesteia dateaza din mai 2003.

BETE-N ROATE PENTRU GUVERN

Senatorii coalitiei din Comisia de administratie au contestat ieri o ordonanta a Guvernului Tariceanu. Si nu una oarecare, ci tocmai ordonanta 14/2005 privind modificarea formularelor declaratiilor de avere si de interese.

Desi Comisia trebuia sa dea aviz proiectului de lege privind adoptarea acestei ordonante, urmand ca raportul sa fie intocmit de catre Comisia Juridica, prevederea ca si veniturile sotiei si ale copiilor din ultimul an fiscal sa fie mentionate in declaratia de avere a trezit nemultumirea senatorilor Tiberiu Prodan (PNL) si Fekete Szabo (UDMR).

"Nu amestec sotia si copilul in activitatea de parlamentar. Exista alte modele de declaratii: Franta, Cehia, Canada, nici unul nu implica sotia si copilul. E mai catolic decat Papa", a protestat Prodan, care nu s-a declarat de acord nici cu reglementarea prin ordonanta de urgenta a acestui aspect.

Si ca aceste declaratii au caracter public a parut prea mult pentru respectivii senatori, nemultumirea fiind sustinuta si de senatorul PPRM Gheorghe Funar. "De ce initiatorii vor sa ofere materie prima pentru hoti?", a sarit Funar. In final, Prodan a solicitat si a obtinut raport comun cu Comisia Juridica si Comisia pentru drepturile omului. (Aniela Nine)

L. DIMANCEA, C. VINTILA