Razboiul inceput de ministrul Macovei cu staff-urile din Parchetul General, PNA si Curtea de Casatie, dar si cu unii membri si tehnicieni din CSM este unul indraznet, dar cu final inca neprevizibil. Macovei s-a angajat in dificila lupta a depolitizarii acestor institutii, insa personajele vizate raman deocamdata in functii.

Scopul: demiterea procurorului general Ilie Botos si a sefului PNA, Ioan Amarie.

Unicat in istoria postdecembrista a Ministerului Justitiei, actiunea Monicai Macovei a creat insomnii si panica tuturor "verigilor" din sistemul judiciar. Dupa aproape trei luni de la preluarea mandatului, ministrul Macovei a luat in vizor o serie de magistrati pe care ii considera "compromisi".

- Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, si subalternul sau, seful de sectie George Muscalu, au fost acuzati ca au intervenit pentru musamalizarea sau tergiversarea unor dosare penale cu rezonanta ("Cocaina pentru VIP-uri - Tiriac junior", "RAFO - Iacobov-Gaureanu"). Ministrul Macovei nu a dezvaluit inca dimensiunile coruptiei si incompetentei din parchetele Ministerului Public.

Ilie Botos, ajutat de obscuri procurori, precum Marcel Sampetru si Constantin Draghici, nu a reusit sa rezolve in vreun fel impostura din parchete, mostenita de la fostii procurori generali Nicolae Cochinescu, Mircea Criste si Tanase Joita - ultimul, un avocat mediocru, promovat de PSD cu avizul lui Adrian Nastase.

Incompetenta si coruptia morala ale unor procurori din parchetele judetene sau chiar din Parchetul General au ramas neasanate. Nepedepsiti in vreun fel au ramas procurorii: Elena Lavric (Neamt), Eva Emilian (Iasi), Gheorghe Leuca si Vasile Blaj (Oradea), Aurelia Blezius (Parchetul General).

Ministeriatul Botos a ramas sub influenta unei "aripi" din PSD, reprezentata de profesorii universitari (sefi de comisii academice-doctorale) Ion Neagu si Gabriel Oprea. Acesti "facatori de doctori in drept pe banda rulanta" manevreaza moral si profesional zeci de magistrati si politisti, indatorati celor doi corifei ai PSD pentru titlurile doctorale primite pe "N.V.".

Ineficienta Parchetului Anticoruptie

l Procurorului general al PNA, Ioan Amarie, nasit cu institutia sa sub regimul PSD, i se imputa inefi-cienta in lupta anticoruptie la nivel inalt. Amarie a facut un pas inapoi in februarie a.c., cand a demisionat din functia de membru ales in CSM.

Dar Amarie a contraatacat, invocand dosare grele rezolvate, care au vizat personaje importante din guvernul Nastase si administratia PSD ("Fanel Pavalache", "Teodorescu-Omu-Busteni"). Amarie a indraznit sa raspunda acuzatiilor formulate de Monica Macovei, in baza concluziilor din Raportul Freedom House, document care ar contine erori si neadevaruri, potrivit reprezentantilor PNA.

Conform legilor reformei, Amarie nu poate fi demis decat printr-o procedura demarata de noul CSM.

l Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Nicolae Popa, a fost si el pus la zid pentru trecutul sau compromis sub regimul PDSR, mai precis, pentru calitatea sa de fost consilier al lui Ion Iliescu.

l Secretarul general adjunct al CSM, procurorul Ilie Piciorus, a fost acuzat de ministrul Macovei, in plenul inaltului for al magistraturii, timp de o ora, pentru implicarea sa in dosarul Gheorghe Ursu (disidentul anticomunist ucis de Securitate, dar trimis in judecata dupa patru zile de la deces, in urma rechizitoriului intocmit de Piciorus).

Ministrul Macovei nu l-a iertat pe Piciorus nici pentru implicarea sa in "sinuciderea" lui Cristian Panait (tanarul procuror care nu a vrut sa execute ordinul ierarhic prin care PSD a incercat sa musamalizeze "dosarul de partid" Adrian Tarau).

l Macovei le-a pus gand rau si celor din sistemul judiciar care au servit fosta Securitate. Ea le-a solicitat organelor abilitate sa identifice toti magistratii astazi in functie care inainte de '89 au facut politie politica.

l Maria Huza, membru in CSM, a fost vehement criticata de ministrul Macovei pentru modul in care administratia locala i-a repartizat o locuinta de serviciu in Capitala. Conform procedurilor, CSM asteapta ca Parchetul Sectorului 1 Bucuresti sa se pronunte asupra faptelor si faptuitorilor din dosarul cu actele de repartizare a locuintei.

Dosarul se afla, potrivit prim-procurorului Dan Chiujdea, in faza cercetarilor la Politia Capitalei.

Iliescu, avocat al magistratilor controversati

Fostul presedinte Ion Iliescu, in calitatea sa de reprezentant marcant al Opozitiei (al parlamentarilor pesedisti), a intrat in aceasta lupta dupa ce Freedom House si-a publicat raportul sau. Iliescu a atacat-o dur pe Monica Macovei, devenind astfel "avocatul pledant" al acelor magistrati ajunsi in functii de conducere sub regimul PSD.

In acelasi razboi neiertator s-a implicat si ONG-ul Transparency International, care a criticat continutul si concluziile Raportului Freedom House, considerat "subtire si neprofesionist".

Bilantul acestui razboi, intensificat pe zi ce trece, reprezinta: un "mort" (Ioan Amarie, presat psihic sa demisioneze din CSM) si mai multi "raniti", care, la randul lor, o considera pe Monica Macovei un ministru dificil, cu care nu se poate colabora pentru rezolvarea "in familie" a problemelor grave din capitolul JAI.