Mare parte a presei are o atitudine superioara sau periculos de complezenta fata de acesti paria politici - Corneliu Vadim Tudor si Marian Vanghelie.

Vadim e vazut ca un dinozaur ajuns din urma de trecutul sau. Isi cauta ultimul refugiu in lumea televiziunii, abandonand un partid sortit sa se stinga.

Intre timp, Vanghelie este un populist vulgar si analfabet din dispretuitele mahalale, un parvenit care indrazneste sa intre in marea politica. Dar, probabil, ambii politicieni joaca mai abil jocul democratiei decat isi dau seama detractorii lor.

Din 1989 incoace nici un politician nu a fost atat de adaptabil precum Vadim. Antisemitismul a fost ingropat. PRM-ul a trecut incet, in termeni ideologici, de la nationalismul de stanga la conservatorismul crestin popular fara nici un fel de convulsii interne. Vadim a ascultat sfaturile consilierilor straini si a acceptat de bunavoie un rol onorific in PRM.

Sa nu uitam ca in alegerile din noiembrie 2004 PRM-ul si-a pastrat peste jumatate din electoratul obtinut in 2000, an al unor circumstante favorabile unice. Renuntarea sa la extremism nu a produs un colaps. Decizia lui Vadim de a-si concentra energiile in televiziune este o mutare inspirata. E mediul sau natural.

Va da mai multa vizibilitate partidului si se va folosi de amvonul electronic pentru a-si ingadui explozii de extremism la momentele potrivite. E limpede deja cat de mare este influenta personalitatilor tv in treburile publice.

Milioane de cetateni ii recunosc pe Tuca, Turcescu si C.T. Popescu inainte de a-si aminti cine este numarul doi sau trei din PNL sau cine ar putea fi numarul unu in PD.

PRM-ul pretinde ca schimbarile de doctrina si personal sunt gandite pentru a face ca partidul sa fie acceptat drept o forta importanta europeana care-si poate lua locul in Partidul Popular din Parlamentul European alaturi de alte forte "crestine centriste". Noul lider al partidului, profesorul de sociologie Corneliu Ciontu, i-a descris drept "colegi" pe cei din UDMR, deja membri ai PPE.

Acest pragmatism poate ca nu va asigura intrarea in club. Daca politicienii PPE de la Bruxelles isi fac temele, vor sti ca multe nu s-au schimbat in PRM si ca pensionarea lui Vadim poate fi mai degraba de aparenta decat o realitate.

Vadim se pregateste pentru supravietuirea in Uniunea Europeana

Probabil ca scopul principal al PRM va fi faurirea unui mariaj politic cu PSD. Creatia lui Iliescu va avea nevoie de un partener puternic pentru a se putea reintoarce curand la putere.

Ambele partide sunt aliati naturali. Exprimarea publica a admiratiei lui Nastase pentru inteligenta lui Vadim arata in ce mare masura poate fi deja cuprins PRM-ul in planurile de revenire a PSD-ului.

Aceste ritualuri politice de imperechere politice arata si cat sunt de lipsite de sens clivajele politice stanga-dreapta in ochii a milioane de alegatori. Adevaratele falii politice sunt cele sociale, intre oras si tara si intre mahalalele prafuite si traditionalul centru al oraselor.

Vanghelie este un erou al acestor mahalale, admirat de multa lume ca un tip obisnuit, care a urcat pe scara sociala avand initiativa sau chiar smecherie. Atractia sa transcende partidul.

E un reprezentant mult mai autentic al amaratilor uitati decat ar putea fi vreodata Gigi Becali. Aceasta in sine nu e prea alarmant. Mahalalele au nevoie sa produca lideri locali.

E clar ca Vanghelie are un sprijin mai veritabil decat au pesedistii obisnuiti precum Dan Ioan Popescu sau Mircea Geoana. Si Traian Basescu a gasit sprijin dincolo de bazinul natural al Aliantei PNL-PD pentru ca a fost vazut ca un om obisnuit cu o vocatie deosebita pentru politica.

Mesajul sau a combinat un populism fara rusine cu un angajament clar pentru reforma si a fost suficient pentru a obtine sprijinul unor grupuri-cheie de votanti care preferau de obicei PRM-ul sau PSD-ul.

Locuitorii periferiilor urbane din Romania (alaturi de batrani) vor decide cine castiga sau pierde alegerile si, probabil, vor face sau distruge chiar partide. Standardele lor de viata se vor imbunatati doar intr-un ritm lent si nu se vor imbulzi cu totii pe campurile de capsuni ale Spaniei.

Daca partidele de la guvernare (si PSD-ul) stau incremenite si nu inoveaza, vor fi spulberate de mahalalele romanesti.

Vadim si Vanghelie sunt veritabili tribuni ai poporului, indiferent de cat de dezagreabili par in ochii multora (inclusiv alor mei). Vadim se pregateste bine pentru supravietuirea politica in interiorul UE.

Unde sunt pregatirile PNL si PD? Integrarea va aduce vremuri grele pentru batrani, pentru cei necalificati, cu educatie sumara si pentru cei traind prin orasele uitate si mahalale - conditii ideale pentru populism, care au lansat deja cariere politice ingrijoratoare si care, probabil, vor mai lansa.