PNA a raspuns raportului organizatiei non guvernamentale Freedom House, raport in care este criticata activitatea institutiei. PNA contesta obiectivitatea acestui raport si spune ca analiza activitatii sale s-ar fi facut in mod partinitor.

PNA sustine ca organizatia Freedom House nu ar fi fost cea mai potrivita pentru a face o astfel de evaluare.

Insasi alegerea Freedom House ar fi fost viciata spune PNA.

Si asta pentru ca, potrivit normelor internationale cel care fac astfel de monitorizari nu ar fi trebuit sa-si exprime anterior puncte de vedere in legatura cu activitatea institutiei pe care urmeaza sa o cerceteze.

Ori, se spune in comunicatul PNA, organizatia Freedom House a mai facut un raport in 2003, cel intitulat la vremea aceea "Natiuni in tranzitie".

Raport in care ideea principala era aceeasi: politicul intervine in justitie.

Este evident, spune PNA, ca in acest caz Freedom House ar fi pornit cu pareri deja formate si ar fi facut o analiza a activitatii institutiei in mod partinitor.

PNA mai acuza Fredom House ca in fond nu ar cunoaste legea si prin urmare raportul ar fi lipsit de profesionalism.

Materialul PNA incearca sa contracareze afirmatia Freedom House cu privire la lipsa de performanta facand practic un bilant al activitatii sale.

Criticabile sunt, spune PNA si concluziile conform carora institutia ar trebui sa prezinte rapoarte saptamanale de activitate ministerului justitiei. Intr-un stat de drept parchetul nu raporteaza guvernului subliniaza PNA.

Dealtfel ministrul justitiei Monica Macovei a declarat de mai multe ori ca Ioan Amarie ar fi raspunzator pentru esecul PNA, esec subliniat in raportul Freedom House.

In replica, Ioan Amarie a contracarat dur afirmatiile doamnei ministru, sustinand ca Monica Macovei ar face declaratii prin care ar incerca sa genereze tensiuni inutile.

El aprecia Raportul Freedom House ca un act plin de inexactitati si de solutii ce nu pot fi acceptate.

Ioan Amarie a sustinut de asemenea ca nu are sa-si faca nici un repros cu privire la cum a condus PNA si cu atat mai putin sa-si dea demisia.