Sustinatorii opozitiei din Kirghistan au luat cu asalt sediul guvernului si al presedintiei. Presat de demonstranti sa demisioneze, seful statului Askar Akaiev si familia lui au parasit tara. Agentia rusa Interfax noteaza ca familia Askaiev a plecat la bordul unui elicopter, spre Kazahstan.

Jurnaliltii de la Interfax mai spun ca elicopterul prezidential ar fi aterizat deja pe teritoriul Kazahstanului. Informatia nu a fost confirmata de surse oficiale.

Sustinatorii opozitiei au ocupat cladirea cunoscuta sub numele de CASA ALBA, care adaposteste sediul guvernului. Protestatarii NU au intampinat rezistenta din partea fortelor de ordine in momentul in care au intrat in cladire.

In schimb, sute de sustinatori ai presedintelui Akaiev, inarmati cu bate si scuturi, au incercat sa disperseze multimea aflata in piata principala din Biskek. Circa 1.

000 de sustinatori ai opozitiei care cer demisia presedintelui Askar Akaiev au trecut de fortele de ordine mobilizate in fata grilajului cladirii. Unii dintre protestatari au intrat in cladire prin usa din fata, spargand ferestrele. De asemenea, s-au auzit violente focuri de arma.

Oficialii kirghizi care se aflau in cladirea guvernului au parasit imobilul prin usa din spate.

Misiunea OSCE din Kirghiztan a anuntat ca presedintele Askar Akaev s-ar putea sa fi parasit tara. Acesta nu a mai fost vazut in public de marti, cand a aparut la postul de televiziune si a cerut opozitiei sa aleaga un reprezentant pentru discutii.

Toate cursele aeriene din capitala Biskek catre Mocova au fost anulate.

Demonstrantii cer inlaturarea sefului statului -Askar Akaev- si anularea rezultatelor alegerilor parlamentare din 13 martie, despre care sustin ca au fost fraudate. Peste tot sunt imprastiate manifeste anti-Akaev. Demonstratia este primul semnal real al sporirii sustinerii acordate opozitiei in capitala.

Aceasta are loc dupa miscarile de miercuri, dar si dupa amplele demonstratii organizate in sudul tarii, unde opozitia detine controlul asupra a doua orase. Demonstratiile din Kirghizia sunt comparate cu cele din Georgia si Ucraina, state foste sovietice, unde manifestatiile au condus la inlocuirea regimului.

Rusia si-a exprimat ingrijorare cu privire la evenimentele din Kirghiztan.