Presedintele kirgiz Askar Akaiev, si-a dat demisia si a fugit ieri din tara la bordul unui elicopter, impreuna cu familia sa, indreptindu-se spre Kazahstan, la doar citeva ore dupa ce miile de manifestanti adunati inca din zori in centrul capitalei Biskek au ocupat sediul presedintiei si al guvernului.

In ciuda tentativelor guvernului de a bloca accesul protestatarilor spre capitala, "Revolutia lalelelor", declansata in urma cu o saptamina in sudul tarii, a ajuns ieri si in capitala kirgiza. Principalul lider al opozitiei, Kurmanbek Bakiev, si-a facut o intrare solemna in cladirea presedintiei, in mijlocul ovatiilor multimii, dupa ce fortele de ordine au fraternizat cu revolutionarii.

Potrivit unei surse oficiale, Ministerul Apararii si cel al Securitatii erau blocati ieri dupa-amiaza in interiorul sediului guvernului.

Manifestatiile de la Biskek au inceput ieri dimineata, in cartierele marginase ale capitalei, unde membri si simpatizanti ai opozitiei s-au adunat, intr-o atmosfera calma. Protestatarii s-au deplasat apoi spre centru, scandind lozinci anti-prezidentiale. "Presedintele trebuie sa vada citi oameni ii cer demisia si sa plece de buna voie", scanda Bakiev de la o tribuna improvizata.

Dupa confruntari corp la corp cu fortele de securitate, manifestantii au reusit la orele amiezii sa rupa barajele de la "Casa Alba", o impozanta cladire in care isi au sediul atit guvernul, cit si presedintia republicii. Zecile de politisti, echipati cu bastoane si scuturi, si-au abandonat dintr-o data pozitiile ocupate in jurul cladirii.

Unii au trecut de partea manifestantilor, altii pur si simplu au parasit locul. Protestatarii, arborind banderole roz, culoarea opozitiei, scandau "Akaiev, pleaca!" si "Kel-Kel", care in kirgiza inseamna "Ridica-te si mergi".

Manifestantii au ocupat guvernul si televiziunea

In aceste conditii, protestatarii au navalit in cladire, arborind drapelele nationale la ferestre si aruncind in strada portretele presedintelui Akaiev. De asemenea, manifestantii au aruncat multimii si saci intregi cu mincare, destinate, dupa cit se pare, politistilor care trebuiau sa pazeasca cladirea.

In confruntarile din jurul "Casei Albe" au fost ranite peste 30 de persoane, inclusiv cinci politisti.

In tot acest timp, televiziunea publica a ignorat evenimentele, difuzind emisiuni cu muzica si dansuri. O parte a demonstrantilor de la "Casa Alba" s-au indreptat spre sediul televiziunii, pe care au ocupat-o fara incidente. Opozitia a difuzat imediat un comunicat in care se afirma ca tranzitia va fi una pasnica, un nou guvern urmind a fi format in scurt timp.

Akaiev, parasit de anturaj

Dupa cit se pare, seful statului parasise inca de dimineata "Casa Alba", refugiindu-se la resedinta sa situata la periferia capitalei. Unele surse afirmau ca Akaiev s-ar fi dus la sediul misiunii OSCE, insa reprezentantii acesteia au dezmintit informatia. Ulterior, agentia ITAR-TASS a anuntat ca Akaiev a fugit cu elicopterul.

Decizia liderului kirgiz de a nu recurge la forta si de a demisiona a fost motivata de realizarea faptului ca nu prea are pe cine se baza din anturajul sau pentru o eventuala reprimare a manifestatiilor. Chiar in cursul diminetii, secretarul de stat Osmonakun Ibradimov si-a anuntat demisia, in semn de protest fata de "rigiditatea inutila a presedintelui Akaiev".

El a subliniat necesitatea de "a se aseza la masa negocierilor cu opozantii, de a fi demis guvernul si guvernatorii regiunilor din sud, pentru a se gasi alta solutie decit cea a fortei". La scurt timp dupa preluarea controlului asupra principalelor institutii ale statului, Kurmanbek Bakiev a promis organizarea de noi alegeri.

"Vom institui ordinea, nu vom permite jafurile si vom organiza alegeri", a spus Bakiev, care a detinut functia de premeir kirgiz, din 2000 pina in 2002, cind a demisionat in semn de protest fata de reprimarea cu brutalitate a unor manifestatii de protest.

Saracia si coruptia i-au adus la exasperare pe kirgizi

Saracia care domneste in sudul tarii a fost unul din principalele motoare care i-a scos pe manifestantii kirgizi in strada, majoritatea protestatarilor fiind agricultori sau oraseni foarte saraci. Multi dintre localnicii vechiului oras Osh se pling de nivelul lor de trai si de promisiunile nerespectate ale presedintelui.

"Si porcii traiesc mai bine ca noi", spune un agricultor venit la revolutie impreuna cu alti 150 de sateni. Insa nu numai saracii au iesit in strada, ci si cei care apartin clasei de mijloc. "Chiar daca stau binisor financiar, am simtit ca trebuie sa ma alatur manifestatiei. Orasul are un aer mai liber acum", spune un comerciant kirgiz.

Frauda electorala, scinteia revoltei. La fel ca si in Georgia si in Ucraina, criza din Kirgizstan a inceput dupa alegerile legislative, inca de la primul tur de scrutin opozitia acuzind guvernul de frauda, in timp ce autoritatile denuntau "ingerintele americane". In mai multe orase din sudul tarii au avut loc manifestatii de protest.

Cel de-al doilea tur de scrutin, desfasurat la 13 martie, s-a incheiat cu o victorie zdrobitoare a partidului lui Akaiev, opozitia primind doar sase din cele 75 de locuri ale parlamentului. Dupa proteste de mai mica amploare, opozitia a reusit saptamina trecuta sa puna stapinire pe doua orase din sudul tarii, Jalal-Abad si Osh.

Decembrie ‘89 in versiune kirgiza

Revolutia din Kirgizstan are o multime de similitudini cu cele petrecute in 1989 in Romania. Declansata intr-un mare oras din provincie, revolta a culminat dupa citeva zile in capitala cu o mare manifestatie populara, care a luat cu asalt sediul puterii. Fortele de ordine nu au intervenit, iar o parte a trupelor puse sa pazeasca sediul puterii au trecut de partea poporului.

Tradat de colaboratorii sai apropiati, Askar Akaiev a procedat intocmai ca Nicolae Ceausescu: cind nu a mai gasit nici o alta solutie pentru a se agata de putere, a fugit cu elicopterul.

In acest timp, dupa scenariul cunoscut, demonstrantii au ocupat sediul presedintiei si al guvernului, unde au aruncat pe geam portetele presedintelui, dar si sediul televiziunii, de unde au inceput sa transmita proclamatii catre tara. In fine, manifestantii au eliberat din inchisoare o serie de disidenti ai regimului Akaiev, care si-au facut rapid aparitia la televizor, lansind apeluri la calm.