Gazda Zoltan, presedintele Uniunii Civice Maghiare Covasna, a declarat ca organizatiile locale si cativa reprezentanti ai unor organizatii civice din judet, se vor adresa unor organizatii de aparare a drepturilor omului, din Romania si din strainatate, transmite Mediafax.

Membrii Uniunii vor sa il influenteze pe seful statului, Traian Basescu, pentru a nu promulga Legea minoritatilor nationale in cazul in care proiectul propus de UDMR va fi adoptat de Parlament.

Reprezentantii UCM Covasna considera ca documentul este discriminator, anti-constitutional si ca "ar fi daunatoare inaintarea unui proiect de lege" fara o consultare prealabila cu organizatiile civice maghiare, "mai ales ca adoptarea Legii minoritatilor este o conditie pentru aderarea Romaniei la UE".

a ignora dezideratele UCM

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat ca noua lege va reglementa statutul minoritatilor istorice, a celor traditionale si dreptul acestor organizatii de a participa la alegeri.

Liderii UCM din Covasna apreciaza ca punctul de pornire al acestui proiect ar trebui sa fie diferitele forme ale autonomiei, deziderat care a fost inclus in programul electoral al UDMR dar nu este prezent in textul noii legi propuse.

Potrivit lui Gaza Zoltan, UCM Covasna solicita UDMR sa se angajeze in reprezentarea proiectelor intocmite de CNS si de CNMT privind autonomia, in conditiile in care legea minoritatilor propus de Uniune nu ar contine problematica autonomiei. Dar, specialistii UDMR au finalizat proiectul Legii minoritatilor, intentionand sa il supuna unei dezbateri publice.