Desi ministrul Economiei, Codrut Seres, a dat asigurari in repetate randuri ca energia electrica se va scumpi de la 1 iulie doar cu 2,5%, ieri, a dat-o la intors. Pretul electricitatii va fi majorat, in medie, cu 6,8%, de la inceputul lunii iulie, a anuntat Nicolae Opris, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare a Energiei (ANRE).

El a explicat ca decizia este impusa de necesitatea acoperirii costurilor operatorilor si producatorilor de energie si de introducerea accizelor la electricitate de la 1 aprilie. Pretul energiei termice produse in cogenerare va creste insa de la inceputul lunii viitoare, cu 12%, potrivit lui Opris. Este vorba despre pretul la care producatorii vand energia catre societatile de distributie.

Presedintele ANRE nu a precizat cum va afecta aceasta masura tariful platit de populatie pentru energia termica. Intrebat despre cresterile viitoare de preturi la electricitate, reprezentantul ANRE a precizat: "Cresterea preturilor este controlata. Este un program pe termen lung, asumat de autoritatile romane".

Cu toate ca in "buzunarul" Electrica vor intra bani frumosi din privatizarea filialelor, nu se preconizeaza o ieftinire a curentului electric in urmatorii 2 ani. "Banii din privatizare vor fi folositi in interesul consumatorilor si al societatii Electrica.

Se vor face investitii in productia de energie electrica, inclusiv la Cernavoda", a declarat Nicolae Coroiu, directorul general al Electrica. Concret, in interesul consumatorilor, se va lucra la sistemele de gestiune si facturare, se vor baga bani in sistemele Call Center si se va investi in procesul de interventie rapida in eliminarea incidentelor majore.

Bunastarea societatii Electrica ca urmare a privatizarii nu se va face astfel simtita si in buzunarul romanilor.