BNR nu este capabila managerial sa supravegheze piata valutara. Acesta este mesajul pe care l-a transmis ieri Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR). Institutia sustine, in plus, in continuare demiterea Consiliului de Administratie al bancii centrale.

Presedintele ANEIR, Mihai Ionescu, a facut aceste precizari la Palatul Victoria, dupa ce a participat la prima reuniune a grupului de lucru constituit pentru analizarea problemelor exportatorilor, sedinta condusa de vicepremierul George Copos.

Principalele probleme reclamate de exportatori au fost costurile ridicate ale creditelor in comparatie cu cele calculate in alte tari europene, evolutia cursului de schimb valutar si implicatiile majorarii tarifelor la utilitati. "De cel putin cinci luni, piata valutara este una artificiala, in care, din pacate, principalii actori nu sunt importatorii si exportatorii, ci capitalurile speculative.

Din punctul nostru de vedere, consideram ca banca centrala nu este capabila managerial sa supravegheze aceasta piata valutara. Din aceasta cauza, am cerut si sustinem in continuare demiterea Consiliului de Administratie al bancii centrale, pentru ca au trecut atatea luni si nu au reusit, decat in foarte mica masura, sa indeparteze capitalul speculativ", a subliniat presedintele ANEIR.

Guvernul nu se baga

Vicepremierul George Copos a precizat si el la sfarsitul reuniunii ca Executivul nu si-a propus sa intervina in politica BNR, ci doreste sa se asigure ca firmele exportatoare isi vor continua activitatea pe criteriile de competitivitate ale pietei europene. "Guvernului ii pasa de ce se intampla cu exportatorii, care intampina probleme reale", a spus Copos.

El a amintit de reducerea dobanzilor la creditele in lei pana la 11-12%, apreciind ca acestea vor continua trendul descrescator pana la un nivel de 9-10%. Membrii grupului de lucru au convenit ca, in cel mult doua saptamani, sa finalizeze o lista de propuneri pentru rezolvarea problemelor exportatorilor, document care sa fie prezentat Guvernului spre analiza.

Recent, ANEIR a trimis Parlamentului o scrisoare prin care solicita suspendarea din functie a conducerii executive a BNR. Mihai Ionescu cere Bancii Nationale sa mentina un nivel mediu al cursului de schimb pentru acest an de 39.000 de lei/euro, valoare propusa pentru calcularea bugetului rectificat din 2005.

El s-a declarat sceptic in ceea ce priveste capacitatea BNR de a asigura un astfel de curs, avand in vedere ca, in primele trei luni, leul s-a apreciat cu mult peste aceasta valoare. In replica, presedintele BNR Mugur Isarescu a declarat ca banca centrala nu are solutii pentru problemele lor si nici nu intra in atributiile BNR.