Criza din Kirgizstan a luat proportii. Parlamentul, in formula de dinainte de alegerile parlamentare disputate, reunit in cursul serii de joi, l-a desemnat pe presedintele Camerei, Isengbai Kadarbekov drept presedinte interimar.

Opozitia a numit deja si un nou ministru de interne, iar parlamentul a cerut formatiunilor de opozitie sa prezinte pana maine lista completa a unui nou guvern.

Parlamentul l-a numit totodata pe unul din liderii opozitiei, Feliks Kulov, eliberat astazi din inchisoare, in fruntea serviciilor de securitate ale tarii.

Anterior, s-a relatat insistent ca presedintele Askar Akaiev ar fi demisionat. Se afirmase apoi ca ar fi parasit tara, impreuna cu familia, la bordul unui elicopter, indreptandu-se spre Kazahstan. Nu se stie sigur unde se afla.

Se stie doar ca in cursul diminetii se afla la resedinta sa de la tara, de langa Biskek, unde, potrivit unor agentii de presa, a discutat cu reprezentantii OSCE.

Opozitia controleaza si orasul Biskek

Adeptii opozitiei au iesit astazi in forta, in numar de peste zece mii, de strazile capitalei tarii, Biskek, punctul culminant al protestelor care durau de mai bine de o saptamana. Opozitia cerea anularea recentelor alegeri parlamentare, pe care le considera fraudate.

Oamenii iesiti pe strada cereau totodata demisia presedintelui Askar Akaiev.

Dupa o prima ciocnire sangeroasa cu un grup de demonstranti pro-guvernamentali, opozitia a reusit sa ocupe cateva din principalele institutii ale statului.

Le-a ocupat fara varsare de sange, politistii abandonandu-si posturile.

Protestarii au aparut pe postul national de televiziune, anuntand ca cladirea guvernului se afla in mainile demonstrantilor. Directorii radioului si televiziunii au fugit si ei, spuneau ei.

Unul din liderii opozitiei, fost ambasador in Turcia, anunta, sec, pe post:

"Dragi compatrioti. In tara noastra a avut loc o lovitura de stat, trebuie s-o recunostem sincer", a spus el.

Primul ministru Nicolai Tanaiev a demisionat si el, iar Curtea Suprema a anulat disputatele alegeri parlamentare.

Cine detine in acest moment fraiele puterii?

Aparent, parlamentul, iar sediul guvernului, presedintia, radioul si televiziunea se afla oricum in mainile opozitiei.

Mai multe figuri ale opozitiei au anuntat de altfel ca parlamentul kargaz se va intruni vineri in sesiune de urgenta.

Deputatii ar urma sa discute modalitatile de a mentine ordinea in tara si de a organiza un scrutin prezidential, in decurs de cateva luni.

Unul din membrii de frunte ai Miscarii Populare, formatiune de opozitie, sustine ca vor fi organizate noi alegeri parlamentare, in toamna.

Opozitia detine in continuare controlul in principalele doua orase din sudul tarii, unde ocupa, de mai multe zile, cladirile administratiei locale ca si aeroportul.

Nu exista insa nici o luare de pozitie din partea armatei sau a fortelor de securitate.

O noua durere de cap pentru Rusia

Moscova este extrem de ingrijorata de ce se intampla in Kargastan.

Primul ministru rus Mihail Fradkov s-a declarat impotriva folosirii fortei, cerand totodata ca tulburarile sa fie aplanate pe calea dialogului.

Rusia, care continua sa aiba o baza militara in Kirgizstan, o considera ca parte a sferei sale de influenta si este evident nemultumita de posibilitatea raspindirii instabilitatii si in alte tari din Asia centrala.

China, de asemenea a facut un apel la calm.