BCR a anuntat ca incepand cu 4 aprilie a.c., cardurile cu cip vor putea fi utilizate in reteaua de acceptare, ATM si POS, a bancii iar din a doua jumatate a anului, banca va emite propriile sale carduri cu cip.

BCR a finalizat cu succes, la sfarsitul saptamanii trecute, implementarea unor noi aplicatii informatice in domeniul cardurilor inteligente, fapt ce permite efectuarea de plati de bunuri si servicii la comercianti si extragerea de numerar la bancomatele BCR, utilizand un card cu cip.

Aceasta dezvoltare a sistemului informatic de gestiune a necesitat oprirea temporara a operatiunilor cu carduri. Operatiunea s-a finalizat cu succes in 18 ore, in prezent operatiunile cu carduri desfasurandu-se normal. Reteaua de ATM-uri si POS-uri a BCR a fost repusa in functiune in dupa-amiaza zilei de duminica, orele 15.00, cu 18 ore inainte de ora programata.

"Este o noutate nationala dar si un fapt de normalitate. Romania se conecteaza, si in acest domeniu, la tendintele si standardele mondiale, iar BCR a confirmat ca este liderul pietei. Poate ca la inceput nu vor fi multe tranzactii cu smart card dar este important ca avem baza pe care putem dezvolta afacerile in acest domeniu de avangarda."

a declarat Ion Matei, directorul executiv al Directiei de Carduri din BCR.

"Felicit BCR pentru aceasta realizare extrem de importanta in dezvoltarea pietei de carduri din Romania si sunt sigur ca pana la sfarsitul anului 2005 si alte banci mari vor implementa acceptarea de smart card in retelele proprii", a declarat Eduard Possler, specialist al pietei cardurilor.

"In ceea ce priveste utilitatea acestui upgrade, trebuie inteles foarte clar ca marirea performantelor IT ale retelelor de acceptare card este un pas obligatoriu pentru demararea emiterii de smart card si trecerea bancilor din Romania pe un nou nivel de dezvoltare a activitatilor pe card, atat in sensul securizarii tranzactiilor cat si in ceea

ce priveste marea diversitate de aplicatii ce vor putea fi dezvoltate ulterior pe suportul informatic oferit de microprocesor", a adaugat sursa citata.

Analistii pietei cardurilor apreciaza ca odata ce retelele de acceptare card vor fi migrat catre acceptarea de cip card in proportie de peste 50 %, toate bancile romanesti, (nu numai cele care detin retele de acceptare card) vor putea emite cip card, contribuind astfel la securizarea tranzactiilor pe card si diversificarea serviciilor oferite clientelei prin intermediul cardurilor.

Cardurile cu cip ofera o securitate sporita a tranzactiilor, permitand in acelasi timp, dezvoltarea unor programe de fidelizare atat pentru clientii BCR cat si pentru partenerii de afaceri ai acestora.

In prezent, BCR are 1,7 milioane de clienti, posesori de carduri, si aproape 5.000 de comercianti care au instalate terminale POS pentru acceptarea cardurilor la plata. Totodata BCR exploateaza o retea de aproape 900 de ATM.