Paragrafele din strategie privind reformarea PNA au fost respinse in bloc, desi insusi procurorul general Ilie Botos a criticat ineficienta acestui organism, fapt care l-a iritat pe procurorul PNA Gheorghe Suhan.

Apoi au criticat poate cea mai buna propunere din strategie: posibilitatea unui procuror de a se adresa Justitiei atunci cind seful sau intervine abuziv in ancheta.

In replica, Monica Macovei le-a reprosat membrilor CSM ca tot ceea ce ii intereseaza sint banii pentru salarii si sediul Consiliului, in timp ce reformele din sistem sint aminate la nesfirsit.

Dupa care s-a dezlantuit: „Voi, sefii, sa nu mai luati dosarele si sa le mutati de la un procuror la altul dupa cum va vine. Rolul procurorului ca acuzator este egal cu cel al avocatului ca aparator.

De 15 ani, voi tot vreti sa va pastrati puterile pe care le-ati avut si tot trageti sa fiti egali cu judecatorii. Nu este normal, procurorii reprezinta Executivul". Mai sensibil din fire, un procuror din CSM, Cristian Deliorga, n-a mai suportat atitea reprosuri si, rosu de furie, a parasit sedinta.

Ieri s-a desfasurat prima confruntare deschisa intre ministrul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii. Tensiunile din sistem, alimentate si de raportul Freedom House, au explodat.

In prima parte a sedintei, membrii CSM au inceput sa demonteze punct cu punct strategia anticoruptie, legindu-se chiar si de virgule si mici greseli de exprimare.

Paragrafele privind reformarea PNA aproape ca au fost respinse in bloc, desi insusi procurorul general Ilie Botos a criticat ineficienta PNA, fapt care l-a iritat pe procurorul PNA Gheorghe Suhan.

Apoi au inceput sa critice poate cea mai buna propunere din strategie: posibilitatea unui procuror de a se adresa Justitiei atunci cind seful sau intervine abuziv in ancheta. Aceasta propunere, de natura sa ofere o arma procurorilor atunci cind sefii lor incearca sa le blocheze anchetele, nu a fost pe placul CSM-ului.

Sub pretextul afirmarii independentei procurorilor, membrii CSM au votat o propunere aiuritoare: sa se schimbe Constitutia, astfel incit Parchetele sa iasa de sub autoritatea ministrului Justitiei.

Procurorul Suhan nu se vrea egalul avocatilor

Ministrul Justitiei a venit la cea de-a doua parte a sedintei CSM, fiind intimpinata cu ostilitate fatisa. Monica Macovei le-a reprosat membrilor CSM ca tot ceea ce ii intereseaza sint banii pentru salarii si sediul Consiliului, probleme la care revin obsesiv in fiecare sedinta, in timp ce reformele din sistem sint aminate la nesfirsit.

Le-a mai spus ca independenta procurorilor se refera strict la desfasurarea anchetei si nu inseamna ca Parchetele trebuie sa iasa de sub orice autoritate. Dupa care, Monica Macovei s-a dezlantuit: „Voi, sefii, sa nu mai luati dosarele si sa le mutati de la un procuror la altul, dupa cum va vine. In orice proces penal, rolul procurorului ca acuzator este egal cu cel al avocatului ca aparator.

De 15 ani, voi tot vreti sa va pastrati puterile pe care le-ati avut pe vremuri si tot trageti sa fiti egali cu judecatorii. Nu este normal, procurorii reprezinta Executivul", a declarat Macovei. Procurorul PNA Gheorghe Suhan a sarit imediat: „Nu voi accepta niciodata sa fiu egal cu un avocat".

Un alt procuror din CSM, Cristian Deliorga, s-a ridicat dupa un schimb dur de replici pe acelasi subiect cu Monica Macovei si, rosu la fata de furie, a parasit sala de sedinte.

"Asa a vrut Iliescu"

„Orice institutie trebuie sa dea socoteala in fata cuiva pentru ce face cu puterea care i s-a dat. De trei ani, dam bani cu duiumul in PNA si nici un rezultat. Si acum, nimeni din PNA nu raspunde in fata nimanui pentru aceasta ineficienta", a spus ministrul Monica Macovei.

La aceasta remarca, membrii CSM au tacut, in afara de procurorul Tuculeanu, care s-a hotarit sa dea cartile pe fata.

„Asa s-a vrut la Cotroceni. Noi am vrut sa asezam PNA sub autoritatea procurorului general. Legea a fost respinsa de presedintele Iliescu pe acest motiv, s-a intors in Parlament si au schimbat-o. De-aia nu raspunde PNA in fata nimanui", a rabufnit Tuculeanu.

Azi, guvernul analizeaza in prima lectura strategia anticoruptie, care urmeaza a fi votata miercuri.