Adoptarea Constitutiei europene de catre toate cele 25 de state membre va avea drept urmare infiintarea unui Minister al Afacerilor Externe (MAE).

Primul oficial european care va fi desemnat la portofoliul Afacerilor Externe ale Uniunii, primind titlul de ministru, va fi actualul inalt reprezentant pentru politica externa si securitate comuna (PESC), Javier Solana.

Dar noul minister va aduce, o data cu infiintarea sa, mai multe probleme, pentru ca toate statele membre se vor lupta tacit intre ele pentru a obtine acest portofoliu.

ATRIBUTII. Ministrul european al Afacerilor Externe va fi, in acelasi timp, membru atat al Consiliului European, cat si al Executivului european, in care va detine functia de vicepresedinte, acest statut dublu fiind o noutate pentru UE.

El va avea sub autoritatea sa un serviciu european pentru actiuni exterioare, care va fi compus din membri ai Consiliului, ai Comisiei si ai statelor membre, conform proiectului pus la punct de Javier Solana si de presedintele Executivului de la Bruxelles, Jos... Manuel Barroso.

"PE BATATURI". Adevarata dilema a europenilor este legata de statutul acestui minister, daca va fi legat numai de Comisie, numai de Consiliu sau chiar de amandoua?

O parte din serviciile Comisiei ar trebui integrate in noul serviciu, ca si in cazul statului-major, care momentan depinde de Consiliu, iar europenilor le va fi foarte dificil sa evite suprapunerea atributiilor, subliniaza proiectul celor doi inalti oficiali europeni.