Europa va continua sa autorizeze dezvoltarea de culturi modificate genetic (OMG), chiar si fara acordul guvernelor din cadrul Uniunii Europene sau a majoritatii consumatorilor europeni, a anuntat Executivul de la Bruxelles, citat de Reuters.

PROIECT. Comisia s-a declarat pregatit sa treaca o serie de produse modificate genetic prin complexul proces de autorizare, daca statele membre nu pot depasi blocajul in care se afla de ani in sir in aceasta problema.

Grupurile ecologiste sustin ca insistenta Comisiei de a considera produsele modificate genetic drept o afacere obisnuita reprezinta o sfidare a opiniei publice, deoarece majoritatea consumatorilor din Uniunea Europeana numesc acest tip de produse "alimentele Frankenstein".

IMPAS. Practic, Comisia apeleaza la aceasta solutie pentru a scoate din impas votul statelor membre privind acest tip de produse. Pentru ca ele au, in randul Uniunii, sustinatori si opozanti, nu se poate lua o decizie la nivelul spatiului comunitar cu privire la cultivarea sau interzicerea cultivarii, spre exemplu, a rapitei modificate genetic.

"Comisia nu incearca sa puna in discutie actualul sistem, ci doreste ca statele membre sa-si asume o mai mare responsabilitate in cadrul acestuia", a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei, Francoise Le Bail.

TABERE. Din ce in ce mai multe state se abtin in privinta votului asupra OMG, ceea ce reduce sansele unui acord. Un mic grup voteaza intotdeauna in favoarea acestora, cum ar fi Finlanda si Olanda, in timp ce alt grup, format din Austria, Danemarca si Grecia, voteaza intotdeauna impotriva. Restul statelor se abtin sau au o pozitie fluctuanta.

In aceste cazuri, Uniunea Europeana permite Comisiei sa ia o decizie in locul lor. Propunerea de a cere unui grup de guverne din cadrul UE sa renunte la interzicerea anumitor produse modificate genetic urmeaza sa fie discutata de ministrii Mediului, in luna iunie.