Presedintele Traian Basescu sustine ca prin informatiile furnizate de SRI "au fost evitate multe numiri de secretari de stat ce aveau in spate grupuri de interese". Seful statului a sustinut ca respectivele informatii au fost folosite pentru numirile din structurile Vamii sau pentru pensionarea unor cadre din Ministerul Administratiei si Internelor.

Interesant este ca unul din persoanajele la care a facut aluzie Basescu a fost propus chiar de catre PNL, partid condus de premierul Tariceanu.

Traian Basescu a facut respectivele afirmatii la festivitatea dedicata aniversarii a 15 ani de la infiintarea Serviciului Roman de Informatii, desfasurata la sediul institutiei. "Au fost evitate, datorita informatiilor precise, foarte multe numiri de secretari de stat, care aveau in spate grupuri de interese si erau promovati printr-unul sau altul dintre partidele Aliantei", a spus Basescu.

Informatiile primite de la SRI "au garantat scoaterea din joc a acestor oameni care erau impinsi de un grup sau altul de interese".

Presedintele are si o explicatie prin care, implicit, atrage atentia asupra modului in care se fac numiri pe functii: "La nivelul conducerii celor doua partide este greu sa-ti dai seama ce propulseaza un nume catre functia de secretar de stat si nu numai acolo".

Astfel incat: "S-a mers cu utilizarea informatiilor de la SRI si in zona numirilor din structurile Vamii, si in zona pensionarii unor cadre obosite din conducerea Ministerului de Interne, in foarte multe paliere. Ii multumesc serviciului, dar ii cer sa-si intensifice activitatea".

La doi pasi se afla premierul Calin Popescu Tariceanu, liderul PNL partid care, in urma negocierilor din Coalitie, a primit conducerea Vamilor. Potrivit unor surse din Alianta una dintre variante era Dan Recman si despre el SRI ar fi strans informatii.

Basescu a cerut SRI sa-si intensifice activitatea referitoare la strangerea de informatii despre traficul de droguri, de armament si de persoane din zona Marii Negre.

Si premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut SRI sa ofere mai multe informatii legate de combaterea coruptiei. "Este stiut ca, in ultima vreme, se constata o insistenta actiune a unei parti a mediului de afaceri - aceluia care, de obicei, lucreaza la limita dintre legal si ilegal - de a-si asigura conexiuni, contacte si sprijin politic in favoarea intereselor economice", a afirmat Tariceanu.

Cererile financiare ale SRI vor fi satisfacute

Mai mult, presedintele a prezentat decizia transferului arhivelor Securitatii ca pe una favorabila institutiei: "Am precizat ca SRI trebuie sa iasa de sub aureola, de sub suspiciunea ca ar fi un continuator al fostei Securitati, explicand in acest mod si decizia politica pe care am luat-o ca arhivele Securitatii sa fie integral transferate catre CNSAS".

Pana in prezent, SRI a predat CNSAS 225.000 de dosare. Insa, in privinta legaturilor SRI cu fosta Securitate reprezentantii societatii civile au avut pareri diferite de cele ale presedintelui.

Traian Basescu pare sa imbratiseze teza lui Radu Timofte referitoare la criza financiara cu care s-ar confrunta SRI. In viziunea sa, cea mai grava problema neacoperita prin bugetul SRI este fondul de salarii si ca banii pentru ofiteri ar ajunge pana in luna septembrie. Traian Basescu sustine ca respectivii bani vor trebui oferiti la rectificarea bugetara.

Insa, potrivit reglementarilor in vigoare, rectificarea bugetara tine de Guvern si ea trebuie supusa spre aprobare Parlamentului. Or, la intalnirea cu membrii Comisiei SRI, Radu Timofte a cerut 2.000 miliarde de lei. Insa, dupa cum au spus membrii comisiei, Radu Timofte nu a prezentat si documente care sa demonstreze necesitatea banilor.

Interesant este ca unii membri ai comisiei ne-au declarat ca, printre altele, Radu Timofte ar avea nevoie de sume suplimentare pentru centrul de ascultare a telefoanelor.

Basescu insista pentru comunitatea de informatii

Declaratiile presedintelui pot fi puse in legatura cu faptul ca la Comisia SRI Radu Timofte a sustinut un proiect drag sefului statului: comunitatea de informatii. Subiectul a fost reluat de Basescu la aniversarea SRI, el afirmand ca a primit propuneri in acest sens de la toate serviciile.

"Va asigur ca nu sunt diferente foarte mari, dar sunt sustineri de arma, cum s-ar spune. SRI are o oarecare viziune, diferita de Serviciul de Informatii al Armatei, dar fondul ramane.

Toate structurile de informatii din Romania sunt de acord ca trebuie creata comunitatea de informatii, cu usoare diferente pe care le vom armoniza in CSAT. Dar, dupa ce stabilim mecanismul si modul de functionare, trebuie sa promovam o lege."

In orice caz, "structura comuna de colectare si sintetizare a informatiilor" va exista pana la sfarsitul anului. Practic, in acest fel, prin subordonarea comunitatii de informatii presedintelui, Basescu ii va sufla primului-ministru o serie de servicii care ii sunt in prezent subordonate, cum ar fi Serviciul de informatii al armatei.

Ce se intampla cu Radu Timofte?

In privinta situatiei lui Radu Timofte, Traian Basescu a afirmat, misterios, ca la festivitatea de ieri nu s-a discutat problema schimbarilor sefilor SRI. Recent, Radu Timofte declarase la Parlament ca schimbarea se va produce atunci cand o va dori presedintele Traian Basescu.

La ceremonia de ieri au fost decorati 20 de ofiteri - toti avand grad de capitan, maxim de maior, ca un semnal pentru incurajarea tinerilor ofiteri.