In campania electorala din 2004, raspunzand unor intrebari referitoare la o posibila schimbare rapida a sefilor "serviciilor", Traian Basescu a raspuns: "Categoric, da! In masura respectarii procedurilor legale si constitutionale, totul se calculeaza in timpii minimi". Imediat dupa ce a fost ales presedinte, Traian Basescu s-a razgandit.

Astfel, in 10 ianuarie 2005, presedintele afirma: "A trecut vremea ca sefii de servicii secrete sa fie schimbati ca directorii de intreprinderi". La mai bine de trei luni de la alegeri, noua putere mentine in functiile cheie oamenii de incredere ai lui Ion Iliescu.

Acestora li se adauga un numar mare de fosti ofiteri de Securitate, cei mai multi dintre ei reactivati de acelasi Ion Iliescu in 2001, de care nici macar Traian Basescu nu indrazneste sa se atinga. In martie 2005, la aniversarea a 15 ani a Proclamatiei de la Timisoara, Traian Basescu anunta: "Va asigur ca o sa inving structurile Securitatii!"

DGIA

Gheorghe Rotaru

Gheorghe Rotaru este seful Directiei Generale de Informatii a Armatei (DGIA).

La sfarsitul lui septembrie 2004, dupa aparitia in presa a unui document al MApN referitor la colaborarea lui Traian Basescu cu securitatea, acesta din urma acuza DGIA de implicare politica. Traian Basescu sustinea ca este un "pericol" faptul ca serviciile de informare ale armatei s-au amestecat in campania electorala.

"Semnalizez acest pericol si avertizez public ca serviciile de informare s-au amestecat in campania electorala. E vorba de Serviciul de informatii al armatei".

In ciuda acestor declaratii, Gheorghe Rotaru, seful serviciului secret la care se referea Traian Basescu este pastrat in functie.

Sergiu Gheorghe Medar

Sergiu Medar este seful Directiei de Informatii si Reprezentare Militara din cadrul Directiei Generale de Informatii a Apararii (DGIA). La 30 decembrie 2004 noul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, a semnat un decret pentru inaintarea lui Sergiu Gheorghe Medar la gradul de general-locotenent cu trei stele. A fost primul decret de avansare semnat de Traian Basescu.

In februarie 2005, Traian Basescu a declarat ca l-a inaintat in grad pe Medar pentru ca "altfel acesta ar fi iesit la pensie".

Fost inginer specializat in proteze, Sergiu Medar a intrat in armata in 1993 cu ajutorul socrului sau, generalul Vasile Ionel.

Cand Vasile Ionel a ajuns consilier la Cotroceni, Ion Iliescu l-a numit pe Sergiu Gheorghe Medar sef al Directiei de Informatii si Reprezentare Militara.

Iata cateva intrebari pe care le punem public generalui locotenent (trei stele) Sergiu Medar.

Speram pe aceasta cale sa-i fim de ajutor si presedintelui Traian Basescu in alegerea si promovarea personalului din conducerea serviciilor de informatii.

1. Cum a obtinut bursa de studii de lunga durata in SUA inainte de 1989 si ce instructiuni a primit din partea ofiterilor de securitate cu care a discutat inainte de plecarea in America?

2. Care sunt studiile militare; ce studii militare superioare a absolvit?

3. Care este subiectul tezei de doctorat pe care-l poseda?

4. Cum a fost incadrat in DIA, cine l-a recomandat si cui?

5. In ce an a fost incadrat in DIA, ce cursuri a absolvit pe linia informatiilor militare si la cat timp dupa incadrare a plecat la post in Statele Unite ale Americii?

6. Ce alte functii de conducere a indeplinit in DIA dupa intoarcerea de la post din SUA si cat timp, pana la numirea in functia de sef al Directiei?

7. Ce fapte de "eroism" a facut care sa justifice ca in 14 ani sa ajunga de la gradul de capitan la general cu trei stele (trei trepte de ofiter si trei de general)?

8. Ce legatura are in importul avioanelor fara pilot de catre armata si relatiile sale cu masonul Costel Iancu in aceasta problema?

Pana vom primi un eventual raspuns din partea dlui general incercam sa lamurim din enigme:

1. Mai ales in SUA inainte de 1989 nu pleca nimeni fara a fi ofiter de Securitate sau recrutat de Securitate (de exemplu) actualul ambasador roman la Praga, Gheorghe Tinca - fost diplomat in SUA inainte de 1989, a fost si este membru SIE).

2. Nu are studii militare si nici studii superioare militare.

3. Teza de doctorat sustinuta nu are nimic comun cu armata.

4.

A fost incadrat in DIA la recomandarea (ordinul) generalului Vasile Ionel (fost consilier prezidential al lui Ion Iliescu), ordin executat de generalul Pancea, adus la conducerea DIA imediat dupa 1989 fara a avea nici un merit, decat acela - simplificand - de a fi un bun executant al ordinelor iliesciene (fapt intarit de promovarea acestuia in functia de consilier prezidential la Cotroceni, dupa

schimbarea din functia de sef DIA).

5. A fost incadrat in DIA in 1990, a "urmat" cursuri de "autoperfectionare pe genunchi" timp de cateva luni, fara scoaterea din serviciu si a plecat la post in SUA (unul din cele mai importante ale DIA) in 1991, unde initial - pana cand i s-a atras atentia - a avut contacte dese cu unul dintre atasatii militari rusi acreditati in capitala americana.

6. Imediat dupa intoarcerea din SUA a fost numit sef al DIA, fara a mai indeplini nici o alta functie de conducere si fara alta experienta in activitatea de informatii decat cea acumulata la post.

7. Nici o fapta deosebita, in afara grijii de a multumi "corespunzator" toate delegatiile militare care au fost in SUA in perioada cat a stat la post si mai ales pe I.M.

Pascu si alti demnitari PDSR (pana in 1996), precum si pe cei care au urmat, iar dupa numirea sa in functia de sef DIA, cu totul si cu totul slugarnic fata de ministrul Apararii Pascu (trecand de la frica la "atentii deosebit de substantiale" si "sponsorizari" ale deplasarilor acestuia in strainatate).

Acelasi comportament l-a avut si fata de alti demnitari PSD (Ioan Talpes, finul acestuia si fost secretar de stat in MApN George Cristian Maior, secretarul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii - general Viorel Barloiu etc.).

Pascu a fost interesat sa-l mentina in functie si prin prisma relatiilor pe care Medar si le-ar fi creat in SUA unde ministrul avea grave deficiente de imagine.

8. A fost cel mai insistent pentru realizarea acestui import, "impins" de Costel Iancu inca de pe vremea cand era la post in SUA. Relatiile lui Medar cu Costel Iancu s-au racit in perioada 2001-2003, ca urmare a faptului ca Medar nu l-a mai "ajutat" sa obtina si alte comenzi, pentru ca in 2004 aceste relatii sa se mai incalzeasca. De ce oare?

- va urma -