Procurorii si judecatorul sindic supravegheaza inutil conturile de la RAFO si Carom Onesti. Gruparea Iacobov-Gaureanu-Iancu a gasit, din puscarie, o ingenioasa schema de compensare, prin care RAFO si Carom sint puse la lucru fara bani, in timp ce banii pleaca, pe sub nasul procurorilor, in paradisuri fiscale.

Schema include trei firme apartinind aceluiasi grup de interese: Faber Invest, inregistrata in paradis fiscal, Carom SA si rafinaria Rafo. Titeiul circula prin toate cele trei firme, dar banii ii incaseaza doar Faber. Celelalte doua, Carom si Rafo, isi compenseaza intre ele doar facturile. In plus, Rafo este si cea care plateste accizele catre stat.

Judecatorul sindic de la Rafo nu a fost informat despre aceste compensari, iar procurorii stau degeaba cu ochii pe conturi, pentru ca banii se fac in alta parte. Azi se decide soarta pentru doi dintre artizanii dezastrului Rafo: Corneliu Iacobov si Toader Gaureanu. Tribunalul a decis vineri eliberarea lor, pentru ca procurorii nu au adus probe noi.

De cIteva luni, rafinaria din Onesti functioneaza atipic: nu isi mai aduce singura titei si nici nu mai vinde direct pe piata produsele rezultate din procesari. Ambele operatiuni se fac prin Faber Invest & Trade, firma inregistrata in Delaware, un paradis fiscal din SUA.

Schimb de facturi

Dupa ce Faber importa titeiul, nu il trimite direct la rafinarie, ci catre un intermediar: fabrica de cauciuc Carom Onesti. Abia aceasta, pe baza unui contract separat cu RAFO, il da rafinariei spre procesare, insa nu primeste inapoi benzine si motorine, ci doar citeva subproduse rezultate din rafinare, care ii sint necesare la fabricarea cauciucului.

In schimb, RAFO trimite benzinele si motorinele tot la Faber, care le vinde la benzinarii si incaseaza banii. Relatiile contractuale nascute prin aceasta schema intre Faber, RAFO si Carom se sting prin compensare de facturi, la Institutul de Management si Informatica, fara ca ultimele doua firme sa vada vreun ban. Singura la care ajung banii din vinzarea produselor finite este Faber.

In schimb, RAFO este cea obligata sa plateasca accizele catre stat.

Paul Ivascu, directorul general al RAFO, ne-a confirmat ca Faber Invest&Trade este furnizorul de titei al rafinariei si ca aceeasi firma isi desface benzina si motorina rezultate in urma procesarilor. "Am ales aceasta varianta pentru ca si Carom are nevoie de o parte din produse, de anumite componente", a dat o explicatie directorul financiar al RAFO, Virginia Velican.

Schema mai are insa un mare avantaj: scapa de sub controlul procurorilor si al judecatorului sindic, dat fiind faptul ca acestia supravegheaza doar conturile RAFO, dar nu afla si cum se fac compensarile de facturi intre rafinarie si celelalte doua companii.

Compensare de 50 de milioane de euro intr-o zi

Compensarile RAFO-Carom au luat amploare considerabila in ultimele luni, ceea ce poate duce cu gindul ca se incearca decapitalizarea celor doua, in favoarea Faber Invest. De la inceputul anului si pina acum, intre RAFO si Carom au fost compensate peste 3.000 de miliarde de lei.

Anul trecut, cind conturile nu erau supravegheate de procurori, RAFO si Carom abia daca au compensat citeva zeci de miliarde de lei. Toate tranzactiile s-au derulat prin SC Casa SA Bacau, care a primit anul trecut in iunie, de la Institutul de Management si Informatica (IMI), acreditare pentru a opera pe piata compensarilor.

Cea mai mare tranzactie a avut loc in data de 14 martie, cind compensarea intre RAFO si Carom a fost de 1.700 de miliarde de lei, adica aproximativ 50 de milioane de euro.

Unii iau banii, altii platesc acciza

Din intreg circuitul, avantajat iese Faber Invest, care isi recupereaza cu siguranta contravaloarea benzinei si motorinei. "Intr-un astfel de circuit, cine ia banii la final este cel cistigat", ne-a declarat un oficial din Ministerul Finantelor. Faber se comporta ca o rafinarie, aduce titei si vinde benzina, numai ca foloseste pentru asta instalatiile de la RAFO.

Aici ar putea sa fie o alta miza a mecanismului: cine plateste accizele. Potrivit legislatiei, accizele pentru benzine si motorine trebuie achitate de rafinarie. Cu alte cuvinte, Faber ia toti banii pe benzine si motorine, dar pune pe RAFO sa plateasca darile catre stat.

"Este evident ca un astfel de lant duce si la cresterea cheltuielilor de productie, pentru ca sigur Carom pune un adaos si trebuie sa achite procesarea catre RAFO", comenteaza acelasi oficial de la finante.

Paul Ivascu, directorul RAFO, spune despre compensari ca sint chestiuni corecte intre societatile comerciale. "Eu aveam sa dau la Carom, Carom avea sa dea la Faber, Faber trebuia sa imi dea mie. Am incheiat circuitul prin compensare. Totul este absolut legal", sustine Ivascu. El admite, insa, ca aceste tranzactii pot naste suspiciuni, dar sustine ca "nu este nimic adevarat, totul este legal".

Faber, Carom, RAFO - acelasi grup

Tandemul Faber - RAFO putea functiona dupa o schema mult mai simpla: adus titei - prelucrat la RAFO - vindut benzina si motorina. S-a preferat, insa, introducerea in sistem unui al treilea jucator: Carom. In lipsa acestei verigi, lantul compensarilor nu mai era functional, pentru ca legatura RAFO - Faber era simpla si se baza pe schimbul marfa contra bani.

Procurorii, dar si judecatorul sindic numit la rafinarie, trebuie sa monitorizeze doar platile care se fac din rafinarie. Compensarile, prin intermediul Carom, par sa fie solutia la indemina, pentru ca platile sa scape de sub controlul magistratilor.

Mecanismul este posibil si pentru ca, in acest moment, RAFO si Carom au acelasi actionar majoritar, firma Balkan Petroleum, condusa de Marian Iancu, de la grupul VGB.

Dar nici Faber nu este straina de interesele grupului Iacobov-Iancu, dat fiind faptul ca detine participatii in trei dintre firmele fratilor Iancu (VGB Invest, VGB Management, VGB Construct) si in doua dintre firmele lui Corneliu Iacobov: Tour Scandinavia SA si Miniera Medgidia.

Mai mult, directorul RAFO din perioada in care Iacobov era actionar majoritar, Toader Gaureanu, a devenit, dupa vinzarea rafinariei catre Balkan Petroleum, administrator chiar la Faber Invest&Trade.

Actionariatul si interesele comune ale celor trei firme capata relevanta in conditiile in care nu exista nici un mecanism de piata, dar nici unul de control, care sa stabileasca daca preturile trecute in facturile ce urmeaza a fi compensate sint stabilite im mod onest sau sint umflate artificial ca sa se inchida schema.

Judecatorul sindic nu stia nimic

Compensarile intre RAFO si Carom nu au avut avizul judecatorului sindic, desi societatea se afla in faza de reorganizare judiciara, prevazuta de Legea falimentului. Administratorul judiciar al RAFO, Florin Dragomir, sustine ca nu ar fi fost necesar acordul judecatorului. "Societatea, o data intrata in reorganizare, poate face activitatile obisnuite, fara sa ceara acordul judecatorului.

Compensarea este o activitate obisnuita", sustine Florin Dragomir. El spune ca, oricum, compensarile au intrat in atentia judecatorului sindic, dupa ce el a depus raportul trimestrial privind RAFO si ca activitatea de compensare i-a sarit si lui in ochi. Daniela Stefanescu, desemnat judecator sindic in dosarul RAFO, a preferat sa nu precizeze daca era sau nu nevoie de acordul sau.

"Urmeaza sa ma pronunt in sedinta. Sa spun acum daca era sau nu nevoie de acordul meu pentru compensari ar insemna sa ma antepronunt", ne-a declarat judecatorul Stefanescu. •