RAFO ia petrol, produce carburanti, dar nu incaseaza nici un ban. Ii da societatii CAROM care, la randul ei, ii plaseaza la Faber, proprietarul titeiului. RAFO si CAROM datoreaza statului peste 10.000 de miliarde de lei, dar bani ioc. {i asta pentru ca sumele in cauza au alte destinatii

1.700 de miliarde de lei au fost rotite acum doua saptamani intre celebrele RAFO Onesti, Carom Onesti si Faber Invest, firma controlata de fostul director general de la RAFO, Teodor Gaureanu.

Practic, o datorie de 60 de milioane de dolari pe care RAFO o avea la Carom a fost stinsa rapid prin mutarea ei la Faber Invest, societate care are sediul in SUA si este controlata de fostul director general al RAFO, Toader Gaureanu.

Concret, potrivit declaratiei actualului director general al RAFO, Paul Ivascu, Faber a dat titei la CAROM pentru a primi inapoi benzina si motorina. CAROM, in baza unui contract de prestari servicii incheiat cu RAFO, a trecut titeiul mai departe. RAFO a procesat marfa si a livrat produsele care au ajuns la Faber. Modalitatea de transfer folosita a fost o operatiune de compensare.

Grupul de la Bacau trebuie sa fi fost foarte grabit de vreme ce a facut compensarea de 1.700 de miliarde de lei pe 14 martie, pentru o factura emisa cu doar patru zile mai devreme. In final s-a ajuns in situatia in care CAROM nu mai are de incasat cele 60 de milioane de dolari de la RAFO, ci de la Faber.

Si societatea aleasa pentru realizarea operatiunii de compensare este tot una de-a… casei: Casa SA.

Cine sta in spatele Casei?

SC Casa SA s-a infiintat in urma divizarii firmei Petrodava Piatra-Neamt, aflata in portofoliul SIF Moldova. Pana in 2003, SIF a detinut 100% din pachetul de actiuni, iar administratorul firmei a fost Liliana Marin, sotia lui Marin Marin, unul dintre oamenii de incredere ai lui Corneliu Iacobov. Din 2003, Casa s-a transformat in societate pe actiuni.

SIF este proprietar pe 99,87% din acestea, iar restul e impartit intre actualul administrator Cosmin Buznea, fost salariat al SIF, si cenzorii Ioan Mocanu, Marta Antochi si Luminita Chirila, ultimele doua angajate si ele ale societatii de investitii financiare.

SC Casa a primit pe 9 iunie 2004 acreditare de la Institutul de Management si Informatica (IMI) pentru a desfasura activitati de compensare.

"SC Casa este Centru Teritorial de Compensare al IMI. Cei care vin la noi trebuie sa ne prezinte copie dupa buletinul reprezentantului, adeverinta de salariat si imputernicire din partea firmei pentru a face compensare in ziua respectiva. Firmele sunt cele care incarca facturile in sistemul informatic, ele trec numarul facturii, data acesteia, suma.

Cand vin la noi, avem doar obligatia de a solicita cele trei documente despre care am spus, apoi generam un numar de circuit, introducem codurile fiscale si ne apare un borderou cu numarul facturilor. Nu avem nici un fel de responsabilitate pentru facturi", ne-a declarat Cosmin Buznea, administratorul SC Casa SA.

"Responsabilitatea pentru datele introduse in sistem revine exclusiv agentului economic. Pe noi nu ne intereseaza daca facturile sunt sau nu reale, nu avem obligatia sa controlam acest aspect. Cand facem compensarea, noi vedem un numar de facturi, o data si o suma", ne-a declarat Paul Husar, jurist la SC Casa.

Cat priveste compensarea unor facturi mai recente de 30 de zile, Buznea si Husar sustin ca actele normative obliga o firma sa declare la IMI toate facturile cu o vechime mai mare de 30 de zile si valoare de peste 100 de milioane de lei. "Legea nu are prevederi explicite si nu impiedica realizarea compensarii unor facturi mai noi de 30 de zile", spune Buznea.

Afirmatia ar putea fi valabila in situatia in care compensarea ar fi considerata modalitate de plata, dar, potrivit legii, compensarea se poate face doar pentru stergerea unor datorii reciproce, mai vechi de 30 de zile.

Paul Ivascu: "Tot ce-am facut este legal"

"Compensarile sunt chestiuni corecte intre doua societati care inregistreaza datorii una fata de cealalta. Noi aveam sa dam la RAFO, in urma unor cantitati procesate, aceste sume (aproape 1.700 de miliarde de lei - n.n.). Pe de alta parte, CAROM datora la Faber Invest o suma similara, iar Faber avea sa imi dea mie bani.

Am preluat creanta lui CAROM catre Faber si am facut compensare pentru a echilibra balanta de plati. Contractul de cesiune de creanta a fost preluat cu o saptamana in urma fata de data la care s-a realizat compensarea", recunoaste Paul Ivascu, director RAFO.

"Pot fi comentarii pe aceasta tema, dar nimic nu este adevarat. Tot ce am facut este absolut legal, mai ales ca ne ferim sa facem orice tranzactie care sa aduca vreun dubiu asupra noastra. Am preluat creanta de la Faber pentru ca oricum aveam si noi datorii la CAROM, din anumite procesari. De la Faber aveam de primit.

In loc sa achite CAROM la Faber si Faber la RAFO, am facut aceasta compensare, perfect valabila", a mai declarat directorul RAFO.

Potrivit Hotararii Guvernului nr. 685/1999, compensarea se poate face doar pentru creante sau datorii restante, adica mai vechi de 30 de zile, ceea ce inseamna ca, in graba lor, firmele din Onesti nu au mai tinut cont de acest "mic" amanunt prevazut de lege.

Saptamana Financiara, Costel Stroescu