Presedintele Traian Basescu i-a vizitat duminica pe militarii romani din Irak. Presedintele a fost insotit de seful Statului Major General, generalul Eugen Badalan, si de consilierul de stat, Constantin Degeratu.

Delegatia romana a vizitat detasamentul de geniu si de informatii care actioneaza in cadrul Diviziei Multinationale Centru Sud condusa de Polonia, dar si pe militarii Batalionului 2 „Calugareni" si ai companiei de Politie Militara.

Traian Basescu a declarat in Irak ca Romania nu are o politica de reducere a efectivelor militare si ca va continua misiunile de reconstructie si stabilizare in Irak.

Traian Basescu le-au multumit soldatilor romani pentru "ceea ce faceti in Irak".

Presedintele Romaniei s-a intalnit si cu generalii care conduc operatiunile in care sunt implicati soldatii romani.

Unul dintre subiectele acestei intalniri a fost eficienta misiunilor in care sunt implicati militarii romani.

De altfel, presedintele Traian Basescu a decorat mai multi soldati si le-a oferit tuturor cate un briceag inscriptionat cu „Irak 2005" si „Oferit de Presedintele Romaniei". Soldatii au primit si insigna de participant la misiunea din Irak.

Romania a trimis in Irak de la inceputul operatiunilor, in 2003, circa 750 de militari.

O parte dintre ei actioneaza sub comanda poloneta, in cadrul Diviziei Multinationale Centru-Sud. Ceilalti, de fapt cea mai mare parte, se afla sub comanda britanica, in sudul Irakului.

Dupa Irak, presedintele Traian Basescu s-a indreptat luni spre Afganistan unde s-a intalnit cu militarii din contingentul romanesc.

Participarea fortelor romanesti - 550 de militari - la operatiunile din Afganistan a inceput in 2002, prin operatiunea "Enduring Freedom".

Militarii romani sunt implicati atat in misiuni de supraveghere in zone sensibile, dar si in organizarea si instruirea noii armate afgane.

Partea romana ofera si asistenta de tip financiar, in evaluarea unor intreprinderi afgane, proprietate de stat.

Prezenta militarilor in Irak

Majoritatea populatiei (55%) declara ca nu este de acord cu prezenta militarilor romani in Irak, releva datele unui sondaj de opinie realizat de CURS in perioada 21-26 martie si dat publicitatii luni.

Amintindu-li-se ca, de aproape doi ani, in Irak exista si militari romani, alaturi de militari din alte forte armate, "avand misiunea de a lupta impotriva fortelor teroriste si construirea democratiei", subiectii sondajului au fost intrebati daca sunt sau nu de acord cu prezenta militarilor romani in Irak.

Cei mai multi dintre repondenti - 55% - au aratat ca "nu sunt de acord" cu prezenta militarilor romani in Irak, doar 36% exprimand o opinie favorabila. Nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare 9% dintre subiecti.

In functie de intentia de vot, cel mai mare dezacord legat de aceasta chestiune se inregistreaza in randul votantilor PPRM (76%), urmati de cei ai PSD (60%).

Dintre simpatizantii Aliantei D.A. PNL-PD, 53% au raspuns ca nu sunt de acord cu prezenta militarilor romani in Irak.

Urmeaza electoratul PUR, cu 54% opinii negative si cel al UDMR - 50%. Cele mai multe opinii favorabile se inregistreaza la votantii Aliantei si la cei ai PUR - cate 42%.

Prezenta militarilor romani in Irak

55% nu sunt de acord

36% sunt de acord

9% nu stiu sau nu raspund

(sondaj de opinie realizat de CURS)

(BBC)