O echipa a postului Prima TV (un redactor si un cameraman) si un jurnalist de la Romania Libera au disparut in Irak in cursul zilei de luni. Redactia Prima TV sustine ca cei trei au fost rapiti de necunoscuti in dupa-amiaza zilei de luni de pe o strada din Bagdad.

Pe de alta parte, circula zvonul ca disparitia celor trei este de fapt un joc al unui serviciu secret romanesc interesat in a compromite imaginea presedintelui Basescu, partizan declarat al aliantei cu SUA in Irak. Ziaristii de la Prima TV se aflau in Bagdad de mai multa vreme, deplasarea lor fiind finantata, potrivit acelorasi surse, de un om de afaceri irakian cu interese in Romania.

Ziaristii disparuti: Marie-Jeanne Ion este redactor sef adjunct la "Focus" si reporter special, Eduard Ovidiu Ohanesian este redactor la Romania Libera, iar Sorin Dumitru Miscoci este operator al Prima TV.

Directorul Departamentului Stiri din PrimaTV, Dan Dumitru, sustine ca Marie-Jeanne l-a sunat chiar in momentul rapirii si ca i-a mai trimis cateva sms-uri ulterior, cu informatii privind directia in care sunt dusi. Informatiile sunt confirmate de colegii sai, care au auzit franturi din convorbire prin speaker-ul telefonului din redactie.

  • Comunicat de presa - Ministerul Afacerilor Externe
  • Comunicat de presa - PrimaTV
  • Disparitia ziaristilor nu a fost inca revendicata oficial
  • Basescu despre ziaristii disparuti in Irak
  • Marie Jeanne Ion si-a sunat mama cu putin inaintea disparitiei

    Stirea despre disparitia jurnalistilor romani a aparut pe site-ul Al Jazeera luni 28.03.2005 in jurul orei 23:56 GMT.