Asasinarea fostului premier libanez Rafik Hariri, la 14 februarie, a socat lumea intreaga si a provocat ample manifestatii de protest din partea Opozitiei, care cere retragerea trupelor siriene din Liban. O noua marturie, cu adevarat senzationala, a venit sa clarifice ultimele momente din viata omului politic.

Postul de televiziune Al-Arabiya a difuzat o inregistrare video care arata momentul asasinarii liderului libanez. Materialul de 90 de secunde a fost surprins de camerele de supraveghere ale unei banci, situate in preajma locului in care a avut loc atentatul. In imagini apare o camioneta alba care trece cu viteza redusa pe langa cladire si apoi dispare din cadru.

Cateva secunde mai tarziu, imaginea este inundata de o lumina puternica. Inregistrarea prezinta si un convoi, care pare oficial, format din masini de culoare neagra. Acesta se deplasa incet, in aceeasi directie cu camioneta.

Proba in ancheta ONU

Atentatul a fost revendicat, tot prin intermediul unei inregistrari video, de un militant musulman. Al-Arabiya considera ca noul material ar putea demonstra ca asasinul se afla in camioneta filmata langa banca.

Potrivit postului de televiziune, materialul a fost folosit si ca proba in ancheta Comisiei ONU, care si-a prezentat joi concluziile privind circumstantele, cauzele si consecintele asasinarii fostului premier. In raportul echipei Natiunilor Unite se preciza ca fostul premier ar fi putut fi ucis de un atentator sinucigas, care conducea un vehicul marca Mitsubishi, incarcat cu aproximativ 1.

000 kg de material explozibil.

Amenintari la adresa presei

La scurt timp dupa atentat, numeroase voci au acuzat Siria de implicare in asasinarea fostului premier si, mai mult, un lider al Opozitiei libaneze a declarat ca autoritatile de la Beirut au ascuns dovezi fata de opinia publica.

In acest context, angajatii postului de televiziune Al-Arabiya au primit amenintari cu moartea din partea unor agentii de securitate siriene, dupa difuzarea unui interviu cu secretarul general al ONU, Kofi Annan, in timpul caruia a indemnat Damascul sa se retraga din Liban pana in aprilie.

Potrivit unei surse din cadrul televiziunii, amenintarile au fost insotite de critici din partea unui cotidian sirian, Tishrin, care acuza postul de tradare. In replica, Al-Arabiya a precizat ca interviul a fost difuzat in intregime si fara nici un comentariu.

De asemenea, mijloacele de comunicare in masa care apartineau fostului premier au primit amenintari, anuntase, joi, unul dintre acestea, ziarul "Al-Mustaqbal".

Duminica, postul de televiziune Al-Jazeera, care emite din Qatar, a anuntat ca echipa sa din Beirut a primit, duminica, un apel telefonic anonim care ameninta cu aruncarea in aer a biroului, din cauza modului in care a relatat despre atentatul comis intr-un cartier crestin.