Ultimul sondaj CURS arata o crestere a numarului celor care vor alegeri anticipate, chiar daca, in continuare, majoritatea se opune unei astfel de masuri. In randul partidelor, pozitiile sunt insa aproape neschimbate. PSD continua sa fie impotriva, chiar daca nu ar avea de ce sa se teama, avand in vedere ca Alianta D.A.

scade vizibil de la o luna la alta si nu se stie unde va ajunge pana in septembrie. In interiorul Aliantei, PD ramane un adept ferm al anticipatelor, in timp ce PNL evita un raspuns transant si prefera doar sa sugereze ca are alta opinie decat Emil Boc si Traian Basescu. Aceasta confruntare tacita intre cei doi aliati a fost vizibila de acum cateva saptamani.

Atunci, dupa ce Traian Basescu a reluat ideea anticipatelor intr-un interviu acordat agentiei de presa Reuters, Emil Boc s-a si grabit sa schiteze un calendar al organizarii acestor alegeri, cu termen final in septembrie.

In schimb, purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a vorbit aluziv despre guvernul Tariceanu, care are de lucru si trebuie sa indeplineasca, pana la 1 ianuarie 2007, criteriile impuse de aderarea la UE. Premierul Calin Popescu Tariceanu a evitat sa se pronunte si sa intre astfel intr-un conflict public cu presedintele Basescu.

Presedintele PD, Emil Boc: "Concluzia sondajului este una singura: alegeri anticipate"

"La o simpla analiza, concluzia sondajului CURS este una singura: anticipate. Cred ca asta se poate citi din datele sondajului. Fata de ultimul sondaj INSOMAR, a crescut numarul celor care doresc aceste alegeri anticipate si implicit a scazut procentul celor care se opun. De altfel, se poate observa ca circa 50% din electoratul Aliantei si cel al PSD vor anticipate.

Este clar ca lumea isi da seama ca lucrurile trebuie transate. In ceea ce priveste faptul ca, potrivit sondajului, Alianta D.A. ar obtine 48%, aceasta inseamna ca, la redistribuire, ar beneficia de 55-60% din Parlament. E clar ca astfel se poate asigura o majoritate stabila.

In ceea ce priveste scaderea popularitatii Aliantei, fata de sondajele precedente din 2005, se poate spune ca aceasta se datoreaza guvernarii in coalitie".

Eugen Nicolaescu, purtator de cuvant al PNL: "Comentariul meu este laconic"

"Sunt doua idei de subliniat. Prima ar fi ca, de regula, sondajele CURS au rezultate mai putin spectaculoase decat alte case de sondaje, totdeauna fata de partidele aflate la putere. Unii dadeau 60%, ei 50%, dar prognozele CURS s-au dovedit mai realiste.

In al doilea rand, nu stiu in ce context a fost facut acest sondaj, cine l-a comandat, ce esantion s-a folosit, daca au fost intrebari deschise sau inchise. Ca atare, comentariul meu este laconic. Dar este bine sa avem sondaje, pentru ca politicienii trebuie sa apeleze la instrumente obiective in luarea deciziilor".

Adrian Nastase, presedintele PSD: "Agenda publica este alta"

"Populatia nu are un foarte mare entuziasm pentru alegeri anticipate. Anticipatele reprezinta o tema pentru politicieni si mai putin pentru oamenii de pe strada. Este ceea ce am vazut si in ultima vreme. Agenda publica este alta, una mai directa. Daca studiem sondajul, vedem ca preocuparea pentru locurile de munca si nivelul de trai acopera zona de superpolitizare a coruptiei.

Problema coruptiei isi pierde foarte mult din impactul public. In ceea ce priveste situatia partidelor, constat ca Alianta a avut o cadere catastrofala, concomitent cu scaderea procentelor celor care cred ca Romania merge in directia buna"

Bogdan Ciuca, PUR: "Alegerile nu sunt o prioritate"

Partidul Umanist priveste in mod foarte serios semnalele electoratului si nu va incerca sa impuna populatiei o agenda politica pe care nu o doreste, declara purtatorul de cuvant al partidului, Bogdan Ciuca, deputat de Galati. "Rezultatele sondajului dovedesc in mod foarte clar ca majoritatea covarsitoare a electoratului considera ca alegerile anticipate nu sunt o prioritate.

Populatia are cu totul alte probleme care trebuie rezolvate in acest moment", afirma purtatorul de cuvant al umanistilor. In consecinta, PUR nu va sustine actiunile politice care ar viza organizarea de alegeri anticipate. In ceea ce priveste procentul de 3% cu care partidul este creditat in optiunile de vot, umanistii nu privesc ca o surpriza acest rezultat.

"Chiar daca estimarile noastre sunt ceva mai mari fata de rezultatul de 3% al sondajului de opinie, noi consideram ca cele trei procente reprezinta o platforma electorala buna, un nucleu dur de alegatori pe care ne putem baza. Plecand de la acest nucleu, putem sa ne dezvoltam", mai precizeaza Bogdan Ciuca.

In opinia purtatorului de cuvant al umanistilor, faptul ca PUR are 3% in acest moment este un lucru pozitiv, cu atat mai mult cu cat, dupa alegeri, partidul s-a repozitionat politic, plecand de la alianta cu PSD in coalitia guvernamentala.